Υλικά

250 γρ βούτυρο αγελάδος
115 ml γάλα
5 αυγά μεγάλα
75 γρ μαγιά φρέσκια
300 γρ ζάχαρη
2,5 γρ. μαστίχα χτυπημένη με μια κουταλιά ζαχαρη μεχρι να γινει σκόνη
5 γρ μαχλέπι τριμμένο
2,5 γρ. κακουλέ (κάρδαμο)τριμμένο
1 κ.γ γλυκάνισο
1/2 φλ. νερο
1000 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
Σουσάμι άσπρο
Σουσάμι μαύρο ή
Αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση φάση 1

Βράζουμε τον γλυκάνισο στο ½ φλ. νερό για 1’. Αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό και
αργότερα σουρώνουμε και κραταμε το υγρό χλιαρό.Διαλύουμε τη μαγιά σε βαθύ μπωλ
με μια κουταλιά ζάχαρη , το χλιαρό υγρό απο το γλυκάνισο, προσοχή όχι καυτό γιατι θα καεί η μαγιά, και 2 κουταλιές αλέυρι, μεχρι να γίνει παχυρρευστος χυλός. Σκεπάζουμε με ενα πανί και αφηνουμε στην άκρη να φουσκωσει σε ζεστο μέρος για δέκα λεπτα περίπου. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με το βούτυρο, το γάλα ,τη ζάχαρη μεχρι να λυωσουν και στο τελος προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κακουλέ και αφηνουμε στην ακρη να πέσει η θερμοκρασία του μειγματος.

https://www.instagram.com/p/B_Apjzypb3g/

Εκτέλεση φάση 2

Σπάμε τα 4 αυγά και το ασπράδι απο το 5ο αυγό και τα χτυπάμε καλά και κρατάμε στην
άκρη τον κρόκο από το πέμπτο αυγό. Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε κοσκινισμένο το
αλεύρι , το αλάτι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά τα
αυγά και τελος το χλιαρό μίγμα . Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας ή το μιξερ με το
γάντζο δυνατά για 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα ν’ αρχίσει να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα.
Σχηματιζουμε μια μπάλα και αφήνουμε να φουσκώσει αφού σκεπάσουμε με μεμβράνη
και μια κουβέρτα, μακριά απο ρεύματα, για 2 με 3 ώρες σε ζεστό μέρος ή σκεπασμενο
με πάνι σε φουρνο που εχουμε προθερμάνει και μετα σβήσει στους 30 βαθμούς.

https://www.instagram.com/p/B_Ah_f-pwPt/

Εκτέλεση φάση 3

Για κάθε πλεξούδα που θα κανουμε χρειάζόμαστε 3 λωρίδες ζύμης ζυγισμένες στο ίδιο
βάρος τις οποίες δουλεύουμε πανω σε ελαφρά αλευρωμένη πάγκο.
Τοποθετόυμε 2 πλεξούδες σε κάθε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε τα τσουρέκια να ξαναφουσκώσουν , τουλάχιστον για άλλα 90’ σε ζεστό περιβαλλον. Προθερμαίνουμε τον φουρνο στους 165 βαθμούς στις αντιστασεις.

Παίρνουμε τον κρόκο που εχουμε φυλάξει , τον αραιώνουμε με 2 σταγόνες νερό ή γάλα
και αλοίφουμε τα τσουρέκια. Πασπαλίζουμε με τα σουσάμια ή το φιλέ αμύγδαλο και
ψήνουμε για 25 λεπτά περιπου στη μεσαία σχάρα.

 

Ο Αντώνης Κόρακας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, μεγάλωσε σε μια οικογένεια που η κουζίνα και η μαγειρική είχαν πρωτεύοντα ρόλο στο σπίτι. Απόφοιτος της σχολής Le Monde, έχει εργαστεί σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Ελλάδα και την Αμερική, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως privéchef σε κατοικίες και σκάφη αναψυχής. Η τελευταία του συνεργασία αυτού του τύπου ήταν στη Ουάσιγκτον των Ηνωμένων πολιτειών όπου εργάστηκε ως προσωπικός Chef του πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Josef al Otaiba. Έχει διατελέσει προσωπικός chef των αστέρων του Hollywood, Goldie Hawn και Kate Hudson. Διδάσκει στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί του, θα σας απαντήσει μέσω mail  antkorakas@gmail.com

[wpca_cookie_allow_code type=”my-3rd-party” cc=”advertising”]

[/wpca_cookie_allow_code]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here