Πριν από κάποια χρόνια, 13 μπορεί και 14,  πήραμε τη μεγάλη απόφαση ο Μάνος κι εγώ, να αφήσουμε την Αθήνα και να μετακομίσουμε στην Ικαρία, εκεί που η ζωή είναι αληθινή και ανθρώπινη.

Οι οικογένειά του με δέχτηκε σαν να ήμουν δικό τους παιδί κι έτσι άρχισαν οι επισκέψεις και πήγαινε-έλα τελειωμό δεν είχαν.

Σε  μια από αυτές τις επισκέψεις και μετά από ένα ταξίδι αστραπή στην Αθήνα, η ξαδέλφη Αργυρώ μας προϋπάντησε όλο χαρά στον γεμάτο λουλούδια κήπο της.

«Βρε σεις ώσπου να γκάψει ο κώλος σας εφάνηκε η μύτη σας» δηλαδή πριν καλά καλά φύγετε γυρίσατε πάλι.

Εκείνη την ημέρα έκανα και τη πρώτη γνωριμία μου με το «σουφικό», την Ικαριώτικη εκδοχή του τουρλού, που το όνομά του το χρωστάει σε έναν διάλογο.

Τα χρόνια εκείνα τα παλιά, οι γυναίκες μαγείρευαν από τα ζαρζαβάτια που είχαν στο μποστάνι τους. Όταν ο άντρας επέστρεφε κατά το απόγευμα από τα χωράφια και τα ζώα, ρώταγε:

«Μού ‘φηκες φαγητό» (δηλαδή μού άφησες φαγητό) και η γυναίκα απαντούσε
«Ναι σου’φηκα» (δηλαδή ναι σου άφησα).

Μου’φηκες, σου ‘φηκα και το όνομα αυτού «σουφικό». Η ξαδέλφη Αργυρώ, πέρα από τα φρέσκα λαχανικά της, είχε προσθέσει μπόλικη αγάπη και το συνόδευσε με Άκρατο οίνο, κρασί Ικαριώτικο που το χρώμα του θυμίζει ρουμπίνι και η γεύση αλλά και τα αρώματά του είναι πλούσια σε κόκκινα φρούτα και μπαχαρικά.

Άντε στην υγειά μας με «σουφικό» και οίνο Άκρατο!

  • Υλικά

3 μελιτζάνες
2 κολοκυθάκια
2 πράσινες πιπεριές
2 πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια γλυκά
1 μεγάλη ντομάτα
λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο φρέσκο δυόσμο

  • Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες μετρίου πάχους.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε φέτες λεπτές και σωτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο, στο τηγάνι.

Προσθέτουμε τα λαχανικά στο τηγάνι και τα σωτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα ψιλοκομμένη αφού πρώτα την σουρώσουμε από τα πολλά υγρά της.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο) και περίπου 1½ φλυτζάνι νερό.

Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Το φαγητό είναι έτοιμο, αν θέλετε πριν το βγάλετε από τη φωτιά προσθέστε λίγο ακόμη ελαιόλαδο.

Τρώγεται ζεστό ή κρύο, με φρεσκοφουρνιστό ψωμί και τυρί.

Σημείωση: Το φαγητό νοστιμεύει όταν το μοιράζεσαι. Σωστά;

 

Καλή σας επιτυχία!!!

 

(φωτογραφία τίτλου: https://www.dogma.gr/diafora/ikariotiko-soufiko/104964/)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here