Παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ο μήνας της καλοκαιρινής ραστώνης αλλά και το εξοφλητικό γραμμάτιο των προσδοκιών όλου του χρόνου. Είναι ο μήνας εκείνος που είτε φεύγει κανείς για τις πολυπόθητες διακοπές με όποια όνειρα κι επιθυμίες έχει στο μυαλό του, είτε παραμένει εκεί που βρίσκεται περιμένοντας απλώς να περάσουν οι μέρες, κάτι διαφορετικό φέρνει στην ατμόσφαιρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αύγουστος είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος εφόσον έχει καταγραφεί στη συλλογική μας αντίληψη ως περίοδος παύσης και ανά – παύσης αλλά και επιφορτισμένος με την προσδοκία ότι οπωσδήποτε πρέπει να περάσουμε καλά (..!). Πρέπει δηλαδή μέσα σε λίγες μέρες να πατήσουμε το κουμπί και να τα αλλάξουμε όλα: διάθεση, τόπο διαμονής, διατροφικές συνήθειες, παρέες, σκέψεις … όλα. Και φυσικά οπωσδήποτε να περάσουμε εξαιρετικά για να έχουμε ιστορίες να διηγηθούμε στο περιβάλλον μας από Σεπτέμβρη.

Ωστόσο, ίσως να μην χρειάζεται τελικά να γίνουν πολύ φαντασμαγορικά πράγματα για να περάσουμε όντως καλά. Ίσως να μην είναι αναγκαστικό να κάνουμε ότι κάναμε τα προηγούμενα χρόνια ή να ακολουθήσουμε ότι κάνουν, ή λένε πως κάνουν, οι άλλοι. Ίσως να χρειάζεται μόνο το να δούμε τη ζωή και τα καλοκαίρια πιο απλά και αλλά και πιο ουσιαστικά.

Ακόμη κι αν δεν έχουμε τις κλασσικές προϋποθέσεις όπως σύντροφο, δουλειά , παρέα, χρήματα, πάντα υπάρχουν τρόποι να γίνουμε δημιουργικοί και να απολαύσουμε τις μέρες του καλοκαιριού ακόμη κι αν δεν μπορούμε να φύγουμε σε διακοπές. Απλά πράγματα μπορούν να μετατρέψουν την βαρετή καθημερινότητα σε ουσιαστική και ενδιαφέρουσα πραγματικότητα:

– Ένα καλό βιβλίο μπορεί πάντα να γίνει η ιδανική συντροφιά και να μας βάλει σε καινούριους κόσμους. Ο χώρος του βιβλίου είναι τεράστιος και οι επιλογές αναρίθμητες. Αν κανείς δεν ξέρει κατά που να κατευθυνθεί η κλασσική λογοτεχνία είναι μια πολύ ασφαλής λύση.

– Ταινίες είτε στα θερινά σινεμά είτε στο σπίτι. Η τέχνη του κινηματογράφου έχει την ικανότητα να μας προκαλεί συναισθήματα και να μας παρουσιάζει ιστορίες με εικόνες που εμείς οι ίδιοι δεν θα φτιάχναμε ποτέ. Υπάρχουν πραγματικά αριστουργήματα που είναι κρίμα να μην γνωρίζουμε. Ο Charlie Chaplin για παράδειγμα υπήρξε εξαιρετικός δημιουργός και ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ας ξεκινήσουμε με δυο τρεις σημαντικές ταινίες, είναι αρκετό.

– Μουσική που ταξιδεύει το νου και το συναίσθημα με εξαιρετική αμεσότητα. Όποιο είδος κι αν προτιμάει κανείς πάντα έχει να ανακαλύψει κάτι καινούργιο και σίγουρα να εισπράξει τη θεραπευτική επίδραση της μελωδίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η μουσική είναι από τις παλαιότερες μεθόδους ψυχοσωματικής αποκατάστασης.

– Κρατείστε ημερολόγιο που θα καταγράφετε τις σκέψεις της ημέρας. Γράφοντας έστω δυο προτάσεις κάθε μέρα για κάτι σας έκανε εντύπωση ή κάτι που σκεφτήκατε, θα διαπιστώσετε ότι σε λίγο καιρό η μοναξιά υποχωρεί κι ο εαυτός μας αποκτά άλλο ενδιαφέρον.

– Μην απομονώνεστε εκτός αν το έχετε πραγματικά ανάγκη γιατί τότε είναι θετικό. Διαφορετικά επικοινωνήστε με φίλους ή γνωστούς. Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που όλοι έχουμε περισσότερο χρόνο και διάθεση για επικοινωνία.

– Και βέβαια μην εγκλωβίζεστε σ’ εκείνα που δεν έχετε αλλά στρέψτε την προσοχή και τη φροντίδα σας σ’ αυτά που έχετε. Αν έχετε κοντά σας αγαπημένα πρόσωπα, ένα σπίτι να μένετε και καλή υγεία έχετε ήδη τα βασικά για να χτίσετε και ποιότητα στη ζωή σας.

Έχοντας διανύσει έναν ολόκληρο κύκλο εποχών από το προηγούμενο καλοκαίρι σίγουρα έχουν συμβεί πολλά στον καθένα μας. Ζήσαμε διάφορες εμπειρίες, προβληματιστήκαμε, αγχωθήκαμε, στεναχωρηθήκαμε, σίγουρα κουραστήκαμε και τώρα ήρθε και πάλι καιρός να κατεβάσουμε ρυθμούς και να περάσουμε στο στάδιο της αφομοίωσης όλων αυτών. Ο Αύγουστος μας δίνει στην ουσία αυτό το περιθώριο, να αφομοιώσουμε και να μεταβολίσουμε το προηγούμενο διάστημα χωρίς όλη αυτή την ένταση που κουβαλούσαμε πριν.

Αυτό είναι και το δώρο του.

https://psychologist-2111.business.site/?m=true

(φωτογραφία κειμένου https://pin.it/bdnsyyfv3dfqi5)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here