Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι μια μορφή ασθένειας και αν δεν τη γιατρέψεις εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής σου και σε καταστρέφει. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, τον εκτιμούν, τον σέβονται και τον αποδέχονται όπως είναι και αυτό είναι το καλύτερο συστατικό για την ψυχική τους υγεία.

Τι είναι η αυτοπεποίθηση

Αυτοπεποίθηση είναι η πεποίθηση του ανθρώπου για το ότι έχει την ικανότητα να πράξει ό,τι επιθυμεί. Είναι η πεποίθηση του ατόμου για μια θετική αυτο-εικόνα και μια ρεαλιστική αντίληψη για τις δυνατότητες του. Με πολύ απλά λόγια είναι η αγάπη για τον εαυτό μας και η σιγουριά του ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Αντιθέτως, τα άτομα που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους εξαρτώνται υπερβολικά από την αποδοχή κα την έγκριση των άλλων για να νιώσουν καλά. Δεν αναλαμβάνουν ευθύνες, καθώς φοβούνται την αποτυχία και δεν προσδοκούν ότι θα κάνουν κάτι επιτυχώς.

Πως θα αναπτύξουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας

Σημαντικός παράγοντας για την διαδικασία αυτή είναι ο ρόλος των γονέων: Όταν αποδέχονται το παιδί, ακόμα και όταν κάνει λάθη, αυτό αναπτύσσει υψηλή αυτοπεποίθηση. Όταν, όμως, το απορρίπτουν, ή όταν είναι πολύ απαιτητικοί ή υπερπροστατευτικοί και δεν ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία του, τότε το παιδί δεν μαθαίνει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις. Χάνει έτσι την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του. Με τον ίδιο τρόπο, ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοπεποίθησης έχει όλο το κοινωνικό περιβάλλον.

Η εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας και κατ’ επέκταση στον εαυτό μας αποκτάται μέσα από τα εξής «μονοπάτια» :

  • Τις προσωπικές εμπειρίες και επιδόσεις:οι επιτυχίες που έχουμε ενισχύουν την αίσθηση εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και τις ικανότητες που κατέχουμε.
  • Η μάθηση μέσω προτύπων:παρατηρώντας άλλους ανθρώπους να σκέφτονται ή να συμπεριφέρονται με κάποιο τρόπο,να έχουν οι ίδιοι εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, μαθαίνουμε και εμείς να λειτουργούμε έτσι και να αποκτάμε περισσότερη σιγουριά για τον εαυτό μας και τις δυνάμεις του.

Κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου πολλές καταστάσεις ή εμεπιρίες προκαλούν έντονο στρες με επακόλουθο, μεταξύ άλλων, την μείωση της αυτοπεποίθησης. Ένα άτομο είναι πιθανό να νιώσει άσχημα εξαιτίας δυσάρεστων καταστάσεων. Μπορεί να αισθανθεί άγχος, μελαγχολία. Το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό, οι καταστάσεις, όμως, αυτές μπορεί να προκαλέσουν και σημαντική πτώση της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, κυρίως από άτομα που έχουν την “προδιάθεση” για κάτι τέτοιο.

Πώς μειώνεται η αυτοπεποίθηση μας

Έλλειψη αυτοπεποίθησης δεν σημαίνει έλλειψη ικανοτήτων. Ηυπερβολική έμφαση στα «πρέπει» και τους κανόνες, η δυσκολία στην αποδοχή κομπλιμέντων, η μειωμένη έμφαση στα θετικά στοιχεία του εαυτού μας, ο φόβος για το παραμικρό,είναι παγίδες που μπορούν να εγκλωβίσουν το άτομο και να το κάνουν να χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του.

Η κατανόηση και η αλλαγή αυτών των σκέψεων  μας επιτρέπει να αποδεχθούμε τον εαυτό μας και να αναπτύξουμε την αναγκαία αυτοπεποίθηση.

Απλά πράγματα για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση μας

Βάλε στόχους μικρούς και μεγάλους: Ξεκίνα να δουλεύεις για όσα ονειρεύεσαι, για όσα θέλεις και σε κάνουν χαρούμενο και μην τα παρατάς. Η υλοποίηση των στόχων αυτών θα βελτιώσει την εικόνα για τον εαυτό σου και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση σου. Ό, τι και να γίνει μην τα παρατήσεις.

Ξεκίνα τη γυμναστική: Εκτός του ότι σε βοηθάει να εκτονωθείς και να αποβάλλεις το άγχος, όταν θα δεις το σώμα σου να αλλάζει θα νιώσεις όμορφα.

Ασχολήσου με όσα σου αρέσουν και σε γεμίζουν όμορφα συναισθήματα: Διάβασε ένα βιβλίο, κάνε μάσκες ομορφιάς, βάλε δυνατά το αγαπημένο σου τραγούδι και χόρεψε σαν να μη σε βλέπει κανείς. Κάνε ό,τι σε κάνει να χαμογελάς, ό,τι σε ευχαριστεί.

Βελτίωσε την εξωτερική σου εμφάνιση: Να περιποιείσαι τον εαυτό σου, να τον φροντίζεις, να του φοράς όμορφα ρούχα, να έχεις τα μαλλιά και το μακιγιάζ σου επιμελημένα ανά πάσα στιγμή και όσο μπορείς να φροντίζεις να ανανεώνεσαι. Όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη πρέπει να βλέπεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αυτό θα σε γεμίσει αυτοπεποίθηση και θα σε κάνει να αγαπήσεις την εικόνα σου και τον εαυτό σου.

Θυμήσου όλα όσα έχεις πετύχει στο παρελθόν και τα συναισθήματα που ένιωσες: Βλέπεις είσαι δυνατή και μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, αρκεί να το θελήσεις και να το βάλεις στόχο.

Σωστή στάση σώματος: Η σωστή στάση του σώματος μας επηρεάζει το πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας αλλά και το πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Γι’ αυτό μην καμπουριάζεις, περπάτα με άνεση και σιγουριά, κοίτα τους άλλους στα μάτια, νιώσε περήφανη για σένα και θα δεις την αυτοπεποίθηση σου να εκτοξεύεται στα ύψη.

Χαμογέλα συχνά και σκέψου αισιόδοξα: Το χαμόγελο κάνει καλό στην εικόνα σου και στο πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Αντιμετώπισε τη ζωή με χαμόγελο και αισιοδοξία, σκέψου θετικά, μη μιζεριάζεις και να φοράς πάντα την καλύτερη σου διάθεση.

“Βάλε ομορφιά σε ό,τι κάνεις, δώσε τον καλύτερο σου εαυτό και θα δεις όλα θα πάνε πολύ καλά”.

Η αυτοπεποίθηση πηγάζει από μέσα σου και είναι μόνο στο χέρι σου να βελτιωθεί. Νιώσε καλά με τον εαυτό σου και όλα γύρω σου θα μοιάζουν πολύ όμορφα τότε.

Πηγή 1ης δημοσίευσης: Πύλη Ψυχολογίας – Psychology.gr
Αρθογράφος: Εύη Στεργίου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here