Υπάρχουν κάμποσες φάσεις στη ζωή κάθε ανθρώπου που χρειάζεται να αντιμετωπίσει θέματα και καταστάσεις που του προκαλούν μεγάλο άγχος, αγωνία και έντονη διέγερση. Μια τέτοια είναι και η περίοδος των εξετάσεων. Όσες φορές κι αν βρεθεί κανείς κοντά σε εξετάσεις σπάνια δεν θα νιώσει τη γνωστή ταχυπαλμία, την ένταση, το άγχος , τις αρνητικές σκέψεις ότι δεν θα τα καταφέρει και την απόγνωση μπροστά στη δυσκολία.

Αυτά λοιπόν είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά. Μπαίνοντας μάλιστα στην τελική ευθεία όλα τα παραπάνω παίρνουν άλλες διαστάσεις, γίνονται τεράστια και ιδιαιτέρως αγχωτικά. Όσο μεγαλύτερη η προσδοκία τόσο υψηλότερο το άγχος. Έφηβοι, γονείς και καθηγητές μπαίνουν στο στίβο των τελικών αγώνων με ζητούμενο την επιτυχία και το στομάχι δεμένο κόμπο.

Είναι πράγματι μια κρίσιμη διαδρομή που για να την περάσει κανείς όσο το δυνατό καλύτερα, καλό θα είναι να έχει στο νου του κάποια βασικά πράγματα όπως:

 • Μην τρελαίνεστε, αυτή δεν είναι και δεν θα είναι η τελευταία φορά που τα πράγματα είναι ζόρικα. Θα είναι και μετά σε άλλες φάσεις. Χρειάζεται ψυχραιμία και λογική. Σκεφτείτε ότι απλά σας ρωτούν κάτι. Αν το γνωρίζετε έχει καλώς, απαντάτε. Αν όχι, οκ. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου!
 • Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, αν έχετε προετοιμαστεί όπως χρειάζεται, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεστε. Όλες οι γνώσεις έχουν καταχωρηθεί στον ‘σκληρό δίσκο’ δηλαδή στο υποσυνείδητο. Επομένως θα ανασυρθούν όταν υπάρξει το κατάλληλο ερέθισμα, το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση.
 •  Μην είστε τελειομανείς, κανείς δεν τα ξέρει όλα. Ακόμη κι εξεταστές έχουν τα κενά τους (είναι εξακριβωμένο!). Αρκεί η πολύ καλή προετοιμασία, όχι η τέλεια.
 •  Μην συγκρίνεστε με κανέναν, ξεχάστε γονείς, συγγενείς, φίλους, ξαδέρφια, συμμαθητές. Αυτή είναι η δική σας διαδρομή και η δική σας εμπειρία. Δεν οφείλετε σε κανέναν όσο κι αν τον αγαπάτε και τον νοιάζεστε να πετύχετε γι’ αυτόν. Ούτε για να κάνετε περήφανους τους γονείς ή τους καθηγητές. Όποιοι σας αγαπούν, σας αγαπούν γι’ αυτό που είστε όχι για τις επιδόσεις σας.
 • Εστιάστε στον εαυτό σας, αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία που όποια κι αν είναι η έκβαση θα σας φανεί χρήσιμη για όλη την υπόλοιπη ζωή σας. Χρήσιμη, όχι καθοριστική.
 • Αν νιώθετε μεγάλη πίεση, μιλήστε σε κάποιον που μπορεί να ακούσει. Βοηθάει να μοιράζεσαι τα άγχη σου. Αν δεν αρκούν οι κοντινοί, υπάρχουν κι οι ειδικοί.
 • Να σκέφτεστε θετικά, άλλωστε το αρνητικό δεν βοήθησε ποτέ. Η καλύτερη σκέψη είναι το ‘θα κάνω το καλύτερο που μπορώ’, είναι αρκετό.
 • Αποφύγετε κακές συνήθειες όπως κάπνισμα, τους πολλούς καφέδες, τα πολλά ενεργειακά ποτά, το αλκοόλ (εννοείται και τα ναρκωτικά). Αντίθετα, η άθληση βοηθά πολύ. Εκφορτίζει την ένταση και δίνει καλή ενέργεια. Το ίδιο κάνουν οι καλές παρέες, το γέλιο και μια ωραία βόλτα.
 • Τρώτε υγιεινά, τα πολλά λιπαρά κουράζουν τον οργανισμό κι εσείς χρειάζεστε τις μπαταρίες σας φορτισμένες!
 • Κάνετε συχνά διαλείμματα, έτσι θα καταφέρετε να βγάζετε την ύλη με μεγαλύτερη άνεση.
 •  Φροντίστε τον ύπνο σας, ναι είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε καλά. Η ξεκούραση είναι απαραίτητη για να μπορεί το σύστημά σας να κάνει επανεκκίνηση (που όλοι ξέρουμε πόσο ώθηση δίνει!).
 • Αναπνοή, βαθιές αναπνοές έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τον οργανισμό να ηρεμεί και να χαλαρώνει. Το έχουμε ανάγκη για να σκεφτόμαστε σωστά.

Και μερικές προτάσεις για τους γονείς:

 • Προσπαθήστε να παραμένετε ψύχραιμοι, σίγουρα είναι μια δύσκολη φάση αλλά σαφώς όχι η μοναδική που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας. Χρειάζεται να μάθουμε τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων κι αυτό παίρνει χρόνο κι απαιτεί λογική.
 • Διατηρείστε ήρεμο κλίμα στο σπίτι, ας μην λυθούν όλα τώρα, μπορούν κι αργότερα. Είναι καλό να συντηρείται ένα πρόγραμμα στο σπίτι, να αποφεύγονται οι εντάσεις και οι εκπλήξεις. Αυτό δίνει το μήνυμα της ασφάλειας και της ηρεμίας.
 • Ακούστε τις αγωνίες τους όσο μπορείτε και δοκιμάστε να τις ανακουφίσετε. Είναι βέβαιο πως αγαπάμε κι αποδεχόμαστε τα παιδιά μας γι’ αυτό που είναι κι όχι για τους βαθμούς που φέρνουν, έτσι δεν είναι;
 • Να θυμάστε πως δεν είναι τώρα το τέλος του κόσμου, άλλωστε ό,τι δεν έγινε τώρα δεν σημαίνει πως δεν θα γίνει αργότερα. Πάντα υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες στη ζωή κι η επιτυχία είναι κι αυτή κάτι σχετικό.

Καλή τύχη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here