“Το τι ζορίζει τον καθένα μας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό, ο κοινός παρονομαστής όμως είναι το στρες και η δυσφορία που νιώθουμε.

Αν αισθάνεστε ότι διαρκώς πιέζεστε και αν έχετε χάσει την καλή σας διάθεση, είναι ώρα να σκεφτείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και να ανατρέψετε την αρνητική αυτή εσωτερική κατάσταση κάνοντας μερικά απλά πράγματα”

1. Προσεγγίσετε τη Ζωή και τις Δυσκολίες σας από Θέση Ισχύος

Αυτό σημαίνει ότι ξεκαθαρίζετε στον εαυτό σας ότι δεν είστε θύμα, δεν άγεστε και φέρεστε, απλώς αντιμετωπίζετε κάποια θέματα, όπως όλος ο κόσμος, και επιλέγετε να τα διαχειριστείτε από ένα σημείο δύναμης και λογικής, που βρίσκεται μέσα σας. Πώς θα βρείτε αυτό το σημείο δύναμης και λογικής; Σκεφτείτε ποια είναι τα προτερήματά σας και πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή τη στιγμή σε σχέση με τη δυσκολία που αντιμετωπίζετε. Κάντε νοερά μια λίστα με τις ενέργειες/βήματα που πρέπει να κάνετε για να διαχειριστείτε σωστά την κατάσταση. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι δεν αντιδράει ο πληγωμένος σας εγωισμός ούτε αναλώνεστε σε άσχημα συναισθήματα, αυτολύπηση, φόβο, θυμό, αλλά ούτε και αναλώνεστε σε επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις τύπου «γιατί το είπα, δεν έπρεπε να πω αυτό, έπρεπε να πω το άλλο..», κλπ. Περνώντας από το συναίσθημα και τον αρνητικό εσωτερικό μονόλογο στην πράξη και κάνοντας συγκεκριμένα πράγματα για να βοηθήσετε την κατάσταση παίρνετε δύναμη και αντιλαμβάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας.

2. Κουνηθείτε!

Το εννοώ κυριολεκτικά! Έρευνες δείχνουν ότι μία από τις καλύτερες μεθόδους διαχείρισης του στρες και της θλίψης είναι η φυσική άσκηση. Ακόμα και το απλό περπάτημα γύρω από το τετράγωνο είναι κάτι! Αν μπορείτε να περπατήσετε σε ένα πάρκο, κοντά στη θάλασσα ή μέσα στη φύση, ακόμα καλύτερα! Το γυμναστήριο επίσης είναι μια πολύ καλή λύση, αφού ωφελεί όχι μόνο το σώμα, αλλά επίσης τον νου και την ψυχή! Η φυσική κίνηση βοηθάει επειδή (α) παράγονται στον οργανισμό ενδορφίνες, οι ορμόνες της χαράς, (β) σας αποσπά την προσοχή από αυτό που σας στεναχωρεί, (γ) σας βάζει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, (δ) δημιουργεί ένα θετικό πλαίσιο σκέψης, αφού αισθάνεστε τη σύνδεση ανάμεσα στον κόπο που καταβάλετε και την αίσθηση ότι κάνετε κάτι καλό για το σώμα σας.

3. Ωραίες Εικόνες

Ποια είναι μια ωραία εικόνα από τη ζωή σας –πρόσφατη ή παλιά- που όταν τη θυμάστε σας φέρνει το χαμόγελο στα χείλη; Κλείστε τα μάτια σας για μερικά δευτερόλεπτα και επικεντρωθείτε σε αυτή την εικόνα: είναι μια ωραία παραλία; Μία γιορτή; Φανταστείτε την όμορφη αυτή εικόνα με κάθε λεπτομέρεια, ενώ ταυτόχρονα ανακαλείτε το θετικό συναίσθημα που είχατε τότε. Απολαύστε το θετικό συναίσθημα από το παρελθόν και αφήστε το να σας κατακλύσει και αυτή τη στιγμή, στο παρόν. Σιγουρευτείτε ότι στη διάρκεια αυτής της άσκησης αναπνέετε αργά και βαθιά. Όταν ανοίξετε τα μάτια σας θα νιώθετε πολύ καλύτερα!

4. Ακούστε Μουσική

Από τις πιο κλασικές μεθόδους για να αντιμετωπίσει κανείς το στρες και τη στεναχώρια του, είναι να καταφύγει στη μουσική. Αν μάλιστα μπορείτε να τη συνδυάσετε με κίνηση και χορό, ακόμα καλύτερα! Θυμηθείτε ότι η μουσική λειτουργεί με πολλούς τρόπους: ακούγοντας χαλαρωτική μουσική το σώμα και ο νους σας ακολουθούν το ρυθμικό μοτίβο και χαλαρώνουν, ακούγοντας το αγαπημένο σας τραγούδι σας πλημμυρίζουν θετικά συναισθήματα, ακούγοντας τους αγαπημένους σας στίχους αισθάνεστε κάθαρση από τα αρνητικά συναισθήματα και τόνωση, κοκ.

5. Στρέψτε την Προσοχή σας σε Κάτι Θετικό

Όταν ένας άνθρωπος έχει στρες και στεναχώρια, τείνει να σκέφτεται τα ίδια και τα ίδια, να «κολλάει» σε αυτά που τον ζορίζουν και τον απασχολούν και να μη μπορεί να σκεφτεί κάτι θετικό. Ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει κανείς αυτή την αρνητική ροή σκέψεων που δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα είναι να μετατοπίσει την προσοχή του σε κάτι θετικό. Σκεφτείτε όλα τα καλά πράγματα που υπάρχουν στη ζωή σας, σκεφτείτε ένα συγκεκριμένο πράγμα που σας δίνει ευχαρίστηση, σκεφτείτε τις σχέσεις και τα πρόσωπα που είναι σημαντικά για εσάς… Μετατοπίζοντας την προσοχή σας από το αρνητικό στο θετικό θα αλλάξει και η διάθεσή σας!

 

Πηγή: Fractal Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here