Παράξενες μέρες σε περίεργους καιρούς με αβέβαιες συνθήκες. Το άγνωστο και η αβεβαιότητα έχουν γίνει πλέον οι σταθερές της εποχής μέσα στην έντονη ζέστη του Αυγούστου, τον παραδοσιακό μήνα διακοπών. Διακοπές που σε παλιότερο χρόνο έφερναν ανακούφιση, ξεκούραση και ξενοιασιά, σήμερα πραγματοποιούνται (γι όσους μπορούν) με επιφυλάξεις και προφυλάξεις παντός είδους.
Με τη διάχυτη ανησυχία, τις αλλεπάλληλες ενημερώσεις και προειδοποιήσεις, δυσκολεύεται κανείς να βρει χώρο να ησυχάσει τη σκέψη του και να ανασυγκροτήσει το μυαλό του. Κατά συνέπεια, όλη αυτή η πίεση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία. Συχνά οι άνθρωποι παραπονιούνται για την κακή ποιότητα του ύπνου, για αίσθημα έντονη δυσφορίας και ανεξήγητης κόπωσης. Πολλές φορές δε, ακολουθούν και πιο έντονες ψυχοσωματικές αντιδράσεις όπως ταχυπαλμίες, νευρική υπερδιέγερση, ανορεξία, απώλεια της libido και διάφορα άλλα.
Τις περισσότερες φορές, αν δεν συντρέχουν άλλα θέματα πιο εξειδικευμένα, αυτά τα συμπτώματα είναι δείγματα ψυχικής και σωματικής εξάντλησης. Αυτό σημαίνει πως τα δυο συστήματα, τόσο το ψυχικό όσο και το σωματικό έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής και με αυτές τις ακούσιες αντιδράσεις εμφανίζουν την φθορά που έχουν υποστεί. Η συνείδηση πολλές φορές, παρασυρμένη από την κεκτημένη ταχύτητα των ρυθμών του χειμώνα ή από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, δεν αναγνωρίζει τα σημάδια φθοράς. Σαν τον οδηγό που δεν έχει παρατηρήσει τα alarm στο ταμπλό του αυτοκινήτου που δείχνουν χαμηλή στάθμη βενζίνης και μπαταρίας επειδή το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται κανονικά. Και μόνο όταν το όχημα ακινητοποιηθεί, κινητοποιείται κι ο οδηγός.
Είναι λογικό πως η υπερκατανάλωση ενέργειας δεν αποδίδει σε κανένα τομέα κι αυτή η διαπίστωση αφορά βεβαίως και το ανθρώπινο σύστημα το οποίο έχει δυναμικό και όχι ακίνητο χαρακτήρα. Δυναμικός χαρακτήρας είναι εκείνος που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση και αλληλεπίδραση με ότι περιέχει και με ότι τον περιβάλλει. Είναι λοιπόν αναμενόμενο πως το ανθρώπινο σύστημα επηρεάζεται ισχυρά από πολλούς παράγοντες τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς.
Πολλές φορές απλά πράγματα που παραβλέπουμε μπορούν να έχουν έντονη επίδραση στην υγεία μας. Για παράδειγμα, η εντατική ενασχόλησή μας με τις επίκαιρες συνθήκες υγιεινής (απολύμανση, μάσκες κλπ), ή η εστίαση σε κάθε είδους προβλήματα, οικογενειακά, επαγγελματικά, οικονομικά κι ένα σωρό άλλα, μας κάνουν να ξεχνάμε βασικές φροντίδες του εαυτού όπως η ενυδάτωση, η καλή διατροφή, η άσκηση και ο σωστός ύπνος. Φαίνεται απλό αλλά η στέρηση αυτής της βασικής τετράδας από τον οργανισμό δημιουργεί από μόνη της εστίες ισχυρού στρες, αρχικά σωματικού που αργότερα όμως μεταφράζεται σε ψυχικό στρες με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην ουσία, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που το ένα κακό φέρνει το άλλο.
Ανεξάρτητα από τα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από εμάς, η βασικές φροντίδες στον εαυτό μας χρειάζεται να παραμένουν σταθερές. Κανένα σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν δεν έχει τα απαραίτητα εφόδια και την ανάλογη οικονομία δυνάμεων. Αντίστοιχα κανένας νους δεν μπορεί να αποδώσει δημιουργικά εφόσον αναγκάζεται να αντιμετωπίσει σωματικές στερήσεις μαζί με ψυχικές πιέσεις. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να λύσεις ένα πρόβλημα όταν πεινάς, διψάς, είσαι κουρασμένος ή νυστάζεις. Επειδή λοιπόν οι καιροί που διανύουμε γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί είναι αναγκαίο να αρχίσουμε από τα βασικά πριν πάμε στα πιο περίπλοκα. Τουλάχιστον ας φροντίσουμε να είμαστε σωματικά και ψυχικά επαρκείς ξεκινώντας από τα απαραίτητα.