Ανάμεσα στις αμέτρητες εμπειρίες της ζωής, υπάρχουν στιγμές που μοιάζουν αβίωτες κι αδιέξοδες. Σαν να μην υπάρχει καμμιά ανακουφιστική απάντηση σ΄αυτό που μας ταλαιπωρεί και μας βασανίζει. Νιώθουμε εγκλωβισμένοι και καταδικασμένοι να υποφέρουμε και να πονάμε δίχως ελπίδα σωτηρίας.

Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά. Οι δυσκολίες που περνάμε συνήθως είναι ποικίλες δοκιμασίες πάνω σε επαναλαμβανόμενα θέματα που εμείς οι ίδιοι δεν αποφασίζουμε να λύσουμε και να απαλλαγούμε από τη δυσφορία που μας προκαλούν. Έτσι λοιπόν, υποσυνείδητα καθηλωνόμαστε σε μια κατάσταση ακινητοποιώντας κάθε δημιουργικό τρόπο σκέψης και μπαίνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε σε συναισθηματικά αδιέξοδα.

Έχει αποδειθχθεί ότι όσο πιο συχνά αδρανοποιούμε τη θετική μας σκέψη τόσο περισσότερο εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας, εν προκειμένω τον εγκέφαλό μας, να παραλύει έως και να νεκρώνει τις αυτοθεραπευτικές του ικανότητες. Μ΄άλλα λόγια, όταν εστιάζουμε μονίμως στα εμπόδια και τις δυσκολίες μιας κατάστασης, επαγγελματικής ή προσωπικής, οδηγούμε τον εγκέφαλό μας σε νοσηρό κλίμα και καταστροφική διάθεση. Σαν αποτελέσμα προκύπτουν εκ νέου αρνητικές και καταστροφικές τάσεις καθώς εκκρίνονται αντίστοιχες ορμόνες και επισυμβαίνουν ανάλογες αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις που επιδεινώνουν το αρχικό αρνητικό κλίμα.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι με την πάροδο του χρόνου ο εαυτός μας μαθαίνει να τρέφεται με τον αρνητισμό και τελικά να τον απολαμβάνει μ’ έναν παράδοξα λάγνο τρόπο. Είναι σαν να τρεφόμαστε με πολλά κακά λιπαρά τα οποία ενώ αναγνωρίζουμε ότι μας κάνουν κακό και μας προκαλούν δυσπεψία και άλλα προβλήματα, εμείς συνεχίζουμε εθιστικά να τα καταναλώνουμε.

Οι επανορθωτικές ικανότητες του εγκεφάλου μας, αν δεν έχει προκύψει κάποια σοβαρή οργανική βλάβη, είναι αληθινά τεράστιες. Οι δυνατότητες που προσφέρει ο θετικός οραματισμός και η δημιουργική φαντασία είναι σημαντικοί θεραπευτικοί οδηγοί.

Ο θετικός οραματισμός είναι εκείνος που βγάζει τα εμπόδια από το δρόμο, ανοίγει τα κανάλια της σκέψης και επιτρέπει τη φυσιολογική ροή της ενέργειας. Εστιάζοντας και εμμένοντας στο αρνητικό σενάριο, ουσιαστικά μπλοκάρουμε την φυσική μας ενέργεια και δημιουργούμε αρνητικό κλίμα στο σύστημά μας.

Πώς αλλάζει αυτό; ένας καλός τρόπος είναι να προσθέτουμε παράπλευρα κι ένα δεύτερο σενάριο, θετικό αυτή τη φορά. Με το δεύτερο σενάριο, αμέσως βγήκαμε από το μονόδρομο. Αρχικά ίσως να δυσκολευτούμε να κατασκευάσουμε κάτι θετικό και πολύ περισσότερο να το εμπιστευτούμε. Αυτό είναι λογικό κι αναμενόμενο, δεν πρέπει να μας απογοητεύει. Η επιμονή στην άσκηση είναι βέβαιο ότι θα φέρει αλλαγές.

Στην ουσία μιλάμε για όνειρα. Όνειρα που δημιουργώ είτε ακούσια όταν κοιμάμαι είτε εκκούσια όταν ονειροπολώ. Δεν έχω λοιπόν παρά να ασκηθώ στο να οραματίζομαι θετικά όνειρα και να ανοίγω δρόμους και προοπτικές αντί να τους κλείνω ή να τους εξαφανίζω. Αν πρόκειται να διαλέξω ανάμεσα στην καλή και την κακή μαγεία, γιατί να μην άραγε πάρω την καλή;

https://psychologist-2111.business.site/?m=true

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here