«Όταν λες ναι στους άλλους, βεβαιώσου ότι δεν λες όχι στον εαυτό σου»
Πάολο Κοέλιο
Δώσε σημασία. Η ανάγκη σου συνέχεια να ευχαριστείς τους άλλους έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στον εαυτό σου αλλά και στον περίγυρο σου.
Γιατί, ενώ προσπαθείς συνέχεια να ευχαριστείς τους άλλους, συμβαίνουν τα ακόλουθα:
- Φοράς μια μάσκα και προσπαθείς να μαντέψεις τι να κάνεις, ενώ η ανησυχία και το άγχος σου χτυπάνε κόκκινο.
- Μερικές φορές αισθάνεσαι ότι εκμεταλλεύονται οι άλλοι τη συνήθεια σου να τους ευχαριστείς και αποσυνδέεσαι από αυτό που εσύ θες πραγματικά.
- Μπορεί επίσης αυτή σου η συνήθεια να έχει μια ακούσια συνέπεια στους άλλους, που μπορεί να είναι σε θέση να δουν μέσα από τη μάσκα σου, να αρχίσουν να αισθάνονται την εσωτερική σου ενόχληση και να νιώθουν μπερδεμένοι ή εκνευρισμένοι επειδή δεν είσαι ειλικρινής και άμεσος μαζί τους.
Συνεπώς, το να προσπαθείς συνέχεια να ευχαριστείς τους άλλους αποδεικνύεται ακόμα χειρότερη επιλογή από όσο αρχικά μπορεί να φοβόσουν.
Πως όμως μπορείς να αλλάξεις αυτή τη συμπεριφορά και να σταματήσεις να θες συνέχεια να ευχαριστείς τους άλλους;
7 τρόποι για να αντιστρέψεις την κατάσταση υπέρ σου είναι οι ακόλουθοι:
Συνειδητοποίησε ότι με μερικούς ανθρώπους το θέμα δεν έχει να κάνει με σένα και ότι κάνεις (οτιδήποτε κι αν είναι αυτό).
Μερικοί άνθρωποι απλά δεν ευχαριστιούνται με τίποτα. Ο, τι κι αν κάνεις εσύ.
Γιατί, το θέμα δεν αφορά τι κάνεις εσύ ή τι δεν κάνεις. Αφορά εκείνον ή εκείνη προσωπικά.
Αφορά το ότι έχει ένα κακό μήνα, ένα άρρωστο κατοικίδιο ή δεν έχει καλή χημεία μαζί σου.
Ή το ότι εκείνος βρίσκεται σε ένα δυστυχισμένο γάμο, χρωστάει πολλά ή ο πόνος στο δόντι του δεν λέει να σταματήσει.
Συνειδητοποιώντας τα παραπάνω, το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να είναι όλοι ευχαριστημένοι μαζί σου ή ότι δεν μπορείς κάποιες φορές να αποφύγεις έναν καυγά, ότι και να κάνεις, σε οδηγεί στο να εγκαταλείψεις αυτή την αναποτελεσματική και καταστροφική συνήθεια.
Μάθε πώς να λες όχι
Όταν σου αρέσει να ευχαριστείς τους άλλους, σου είναι δύσκολο να λες όχι.
Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να λες όχι για την ευτυχία σου, τα επίπεδα του άγχους σου και τη ζωή που πραγματικά θες να ζήσεις.
5 τρόποι για να μάθεις να λες όχι ευκολότερα είναι οι εξής:
- Αφόπλισε τους και εξήγησε τις ανάγκες σου – Για παράδειγμα πες τους ότι κολακεύεσαι από την πρόταση τους και στη συνέχεια ξεκαθάρισε τους ότι δεν έχεις χρόνο να κάνεις αυτό που σου ζητούν.
- Εάν επιμένουν εξήγησε πως αισθάνεσαι – Πες τους δηλαδή ότι η προσφορά τους δεν ταιριάζει στη ζωή σου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή ότι είσαι μέχρι το λαιμό στις υποχρεώσεις, οπότε δεν μπορείς να κάνεις αυτό που θέλουν.
- Βοήθησε τους με άλλον τρόπο – Εάν είναι δυνατόν, ολοκλήρωσε την απάντηση σου προτείνοντας τους κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά ή κάποιον περισσότερο ταιριαστό στις απαιτήσεις τους.
- Θύμισε στο εαυτό σου, γιατί είναι σημαντικό κάποιες φορές να λες όχι – Η συμπεριφορά σου αποτελεί πυξίδα για τον χαρακτήρα και τα όρια σου. Και όταν εσύ φροντίζεις αυτά να είναι ευδιάκριτα, οι άλλοι θα αρχίσουν να τα σέβονται χωρίς περαιτέρω προσπάθεια.
- Είναι λογικό να αισθάνεσαι ένοχη όταν λες όχι – Αποδέξου την ενοχή, χωρίς όμως να προσπαθήσεις να τη διώξεις μακριά, κάνοντας τελικά αυτό που εξαρχής αρνήθηκες.
Υπενθύμιση: Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα για το τι λες ή κάνεις.
Το να κρατάς τον εαυτό σου πίσω και να προσπαθείς συνέχεια να συμπροφερθείς έτσι ώστε να ευχαριστείς τους άλλους, πηγάζει από την λανθασμένη εντύπωση ότι τα λόγια και οι πράξεις σου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ενώ είσαι ο πρωταγωνιστής της δικής σου ζωής, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ζωές των άλλων.
Γιατί, στην πραγματικότητα οι άνθρωποι έχουν τα χέρια τους γεμάτα με όσα συμβαίνουν και όσα σκέφτονται για τις δικές τους ζωές.
Τα κεφάλια τους είναι γεμάτα σκέψεις για τα παιδιά τους, την καριέρα τους, τα κατοικίδια τους, τα χόμπι τους, τα όνειρα, τις ανησυχίες ή τις σκέψεις τους για το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι για τους ίδιους.
Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λιγότερο σημαντικός. Ωστόσο, ταυτόχρονα σε απελευθερώνει.
Μάθε πώς να χειρίζεσαι την κριτική και τις λεκτικές επιθέσεις (και το φόβο σου γι’ αυτές).
Η πρώτη συμβουλή που αναφέρθηκε σε αυτό το κείμενο είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να χειριστείς την κριτική και το φόβο που έχεις γι’ αυτήν.
Γιατί πολλές φορές τα πάντα έχουν να κάνουν με το άλλο άτομο και την φάση της ζωής στην οποία βρίσκεται και όχι με σένα και τι κάνεις ή δεν κάνεις.
Άλλοι τρόποι για να χειριστείς την κριτική είναι οι εξής:
- Περίμενε πριν απαντήσεις – Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές στη διάρκεια μιας συνομιλίας ή για λίγα λεπτά ενώ ετοιμάζεσαι να ανοίξεις τα εισερχόμενα μηνύματα σου. Κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεις τον κίνδυνο να τα βάλεις με τον εαυτό σου. Επιλέγοντας να ηρεμήσεις πριν απαντήσεις σε τυχόν κακόβουλα σχόλια, βρίσκει πάντα εσένα κερδισμένο.
- Να θυμάσαι ότι απλά μπορείς να αφήσεις τα αρνητικά σχόλια αναπάντητα – Δεν χρειάζεται πάντα να απαντάς στα αρνητικά σχόλια που λαμβάνεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή της ίδιας της ζωής. Μπορείς απλά να τα αφήσεις αναπάντητα, να τα ξεχάσεις και να προχωρήσεις μπροστά. Είναι μια επιλογή που δεν αποδίδει πάντα τα αναμενόμενα, αλλά ορισμένες φορές μπορεί εύκολα να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση.
- Είναι ΟΚ να διαφωνείς – Χρειάζεται χρόνος για να μάθεις ότι δεν είναι απαραίτητο να κάνεις τους ανθρώπους να δουν τα πράγματα από τη δική σου οπτική γωνία. Πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να αποδεχτείς ότι απλά διαφωνείτε, ότι έχετε διαφορετικές απόψεις για πρόσωπα και πράγματα.
Βάλε όρια για τον εαυτό σου.
Εάν λες όχι στον εαυτό σου, εάν θέτεις όρια για σένα τον ίδιο, σταδιακά γίνεται πιο εύκολο να βάζεις όρια στους άλλους.
Και τα ίδια όρια μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να επικεντρωθείς σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία για σένα.
Μερικά καθημερινά όρια που έχω βάλει στον εαυτό μου είναι τα εξής:
Συγκεκριμένη ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας μου – Δεν ξεκινάω τη δουλειά ποτέ πριν τις 8 το πρωί και το κομπιούτερ μου έχει κλείσει το αργότερο στις 7 το απόγευμα.
Εργάζομαι χωρίς περισπασμούς – Όταν εργάζομαι οι ειδοποιήσεις στο κομπιούτερ και την ταμπλέτα μου βρίσκονται σε παύση, ενώ το κινητό μου χωρίς ήχο στην άλλη άκρη του δωματίου.
Τσεκάρω τα ηλεκτρονικά μου μηνύματα μόνο μια φορά την ημέρα – Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσω να είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μου, καθώς διάφορες σκέψεις θα κατακλύζουν συνέχεια το μυαλό μου.
Ενδυνάμωσε την αυτοεκτίμηση σου
Αν εκτιμάς τον εαυτό σου, δίνεις εξίσου αξία στον χρόνο και την ενέργεια σου, οπότε είναι πιο εύκολο για σένα να πεις όχι σε κάποιον που σε καλεί να ξοδέψεις και τα δύο άσκοπα. Επιπλέον η κριτική δεν θα σε αφορά τόσο έντονα και δεν θα έχεις συνέχεια την ανάγκη να ευχαριστείς τους άλλους. Γιατί, τώρα σου αρέσει ο εαυτός σου και τον σέβεσαι περισσότερο, ώστε να τον αφήνεις έρμαιο στις επιθυμίες των άλλων.
Επικεντρώσου στο τι θες ΕΣΥ από τη ζωή σου
Εάν γνωρίζεις τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα και πορεύεσαι καθημερινά με αυτή τη βάση, είναι πιο έυκολο για σένα να λες όχι και να μην πέφτεις συνέχεια στην παγίδα να ευχαριστείς τους άλλους.
Γιατί σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος και η ενέργεια σου είναι εστιασμένη στα δικές σου ανάγκες και τα προσωπικά σου θέλω.
Πως μπορείς να το πετύχεις αυτό πρακτικά;
- Ρώτα τον εαυτό σου, ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή σου αυτή τη στιγμή.
- Έχε εύκαιρους στο οπτικό σου πεδίο τους βασικούς στόχους σου, που έχεις καταγράψει σε ένα χαρτί. Κάτι ανάλογο φυσικά μπορείς να κάνεις με μια απλή καθημερινή υπενθύμιση στο κινητό σου.
Το κείμενο έγραψε ο Henrik Edberg
Ο Χένρικ Έντμπεργκ είναι 39 ετών και ζει στη στη Σουηδία. Είναι blogger πλήρους απασχόλησης και επιχειρηματίας με σπουδές στη δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.