Η κοινωνική αποστασιοποίηση παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καθυστερήσει η εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα παιδιά ήδη γνωρίζουν τους κανόνες υγιεινής, την απαγόρευση συναθροίσεων, την παραμονή στο σπίτι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες τόσο να αρρωστήσουμε όσο και να μεταδώσουμε τον ιό σε άλλους αγαπημένους μας.

Όμως εκτός από την συμπεριφορά μας που έχει ήδη αποδειχθεί καθοριστική όλες αυτές τις εβδομάδες, εξίσου σημαντικό είναι και το Πάσχα. Είναι η στιγμή του χρόνου που γιορτάζουμε τα θαύματα και την καλοσύνη της ζωής με τους ανθρώπους που αγαπάμε , την οικογένειά μας. Και φέτος πρέπει να το κάνουμε λίγο διαφορετικά. Διαφορετικό δεν σημαίνει απαραίτητα χειρότερο ή λιγότερο ή αρνητικό. Σημαίνει όχι όπως είχαμε συνηθίσει ή όπως μας πήγαινε η ροή και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλουμε να είμαστε με την οικογένειά μας, τους φίλους και τους αγαπημένους μας αυτές τις άγιες μέρες όπως έχουμε μάθει, αλλά το γεγονός ότι πρέπει να φανούμε κοινωνικά ευσυνείδητοι και σκεπτόμενοι σχετικά με τις συνέπειες εξάπλωσης του ιού, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γιορτάσουμε την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης. Μια γιορτή που έχει να διδάξει πολλά τόσο στα παιδιά μας όσο και σε εμάς.

Το Πάσχα, συνοδεύεται από πολλές παραδόσεις και έθιμα. Όλες αυτές οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης έχουν η καθεμία την σημασία της που πολλές φορές τις προηγούμενες χρονιές οι περισσότεροι ενήλικες δεν προλάβαιναν να σταθούν και να μιλήσουν για την ιδιαιτερότητα της κάθε μέρας στα παιδιά. Ίσως χανόμασταν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς αλλά και των ρουτινών αυτών των ημερών, εντός και εκτός σπιτιού, ετοιμασίες, ψώνια, πασχαλινά τραπέζια. Είναι όμως γεγονός ότι όσο πιο έντονα ζούμε κάθε ημέρα τόσο πιο καλά αποτυπώνονται στο μυαλό μας οι αξίες της κάθε στιγμής. Και ίσως είναι ο λόγος που αρκετοί γονείς έχουμε έντονες αναμνήσεις από τις άγιες μέρες των παιδικών μας χρόνων τότε που πολλές από τις σημερινές παροχές είτε αποτελούσαν πολυτέλεια είτε δεν υπήρχαν καν σαν εναλλακτικές. Εικόνες από στιγμές παράδοσης, την άνθηση της φύσης αλλά και το μήνυμα αυτής της μεγάλης χριστιανικής γιορτής. Ας μοιραστούμε με τα παιδιά μας αναμνήσεις κάτι που συχνά αποτελεί κάτι ευχάριστο για τα παιδιά να μαθαίνουν για τις οικογενειακές ιστορίες. Μπορείτε να τα εμπνεύσετε να κάνουν σήμερα κάτι που κάνατε στη δική τους ηλικία διαφορετικά. Πόσο μάλλον φέτος που η τεχνολογία την οποία τα παιδιά παίζουν στα δάχτυλα, θα αποδειχθεί σημαντική για να έχουμε επαφή με όλους όσοι θα θέλαμε να περάσουμε μαζί.

Μέχρι πριν 1 μήνα μπορεί να παραπονιόμασταν ότι είμαστε κολλημένοι στα κινητά ενώ μπορούσαμε να αγκαλιαστούμε αντί να στείλουμε ένα μήνυμα, ενώ σήμερα θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας που δεν μπορούμε να είμαστε μαζί. Με τους πολύ δικούς μας, θα έχουμε την ευκαιρία να είμαστε πιο κοντά από ποτέ κυριολεκτικά. Πρακτικά και ψυχικά. Και είναι μια ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά μας όσα θέλουμε να κάνουν ενδεχομένως κι εκείνα όταν εμείς δεν μπορούμε να τους τα προσφέρουμε. Κι αυτή είναι η ανθρώπινη κληρονομιά. Θα μάθουμε στα παιδιά πώς μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι με όσα έχουμε, να αγγίζουμε ο ένας τον άλλον με τα συναισθήματά μας, να εκφράζουμε την αγάπη μας όχι απαραίτητα μέσω δώρων που θα αγοράσουμε αλλά που θα φτιάξουμε οι ίδιοι αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια.

Μπορεί ήδη να έχετε δώσει περισσότερο χρόνο στα παιδιά σας από άλλες χρονιές λόγω του ότι περνούν όλο το χρόνο στο σπίτι χωρίς υποχρεώσεις εκτός σπιτιού αλλά κι εσείς περισσότερο χρόνο στο σπίτι είτε αν έχει αλλάξει η μορφή της εργασίας είτε όχι. Όμως οι άγιες μέρες έχουν τη δική τους ατμόσφαιρα και ίσως είναι από τις ελάχιστες ή ίσως και η μοναδική χρονιά που η αξία τους διαχωρίζεται από την αξία των εν γένει διακοπών από το σχολείο. Βέβαια και σε αυτό το ζήτημα, απαιτείται οι γονείς να έχετε δεχτεί τις αλλαγές που θα υπάρχουν φέτος, να συνειδητοποιήσετε πώς θα διαχειριστείτε οι ίδιοι τις ιδιαιτερότητες των φετινών εορτών, να διατηρήσετε επαρκής επικοινωνία με τον σύντροφό σας. Οι παραδόσεις των άγιων ημερών υπενθυμίζουν στην οικογένεια ότι υπάρχει μια συνέχεια και ότι είμαστε μέλη της δικής μας μοναδικής οικογένειας. Και είναι ένας από τους τρόπους που αναπτύσσουν στα παιδιά την συναισθηματική ασφάλεια και συνέπεια μέσω της διατήρησης των εθίμων χρόνο με το χρόνο.

Όπως και άλλες οικογενειακές γιορτές, έτσι και το Πάσχα συμβολίζει την αγάπη και την προσφορά μεταξύ της οικογένειας και των αγαπητών προσώπων. Οι δεσμοί ενθαρρύνονται και ενισχύονται και αποτελούν πηγές ενδυνάμωσης για τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε μαζί που ίσως άλλοτε λόγω περιορισμένου χρόνου να τα κάνατε μόνοι σας. Όμως κάνοντάς τα μαζί με τα παιδιά δημιουργείτε χώρο για τα θετικά συναισθήματα και στήριξη της αυτοεκτίμησής τους. Μαζί μπορείτε να ετοιμάσετε τα κουλούρια, τα τσουρέκια, τα κόκκινα αβγά και όλα όσα έχετε ως έθιμο στην οικογένειά σας. Για τα πιο μικρά παιδιά , κατασκευές για δωράκια ή ακόμα και λαμπάδες για να στείλουν στους φίλους, τους δασκάλους τους αλλά και τους αγαπημένους τους παππούδες. Εκτός της ενίσχυσης της δημιουργικότητάς τους , τους μαθαίνετε την αλληλεγγύη.

Μπορούμε να ζήσουμε ένα ανθρώπινο Πάσχα ακόμα κι αν φέτος θα μείνουμε μακριά από τους φίλους και τους παππούδες μας, δεν θα βρεθούμε στο προαύλιο της εκκλησίας για να αγκαλιαστούμε στο Χριστός Ανέστη, δεν θα δούμε τους νονούς για τα δώρα, δεν θα γιορτάσουμε το Πάσχα με τους φίλους και γείτονες. Θα μας λείψει όλο αυτό αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα μας λείψει η βαθιά συναισθηματική σκέψη των ανθρώπων που μας αγαπούν αλλά βρίσκονται στο σπίτι τους. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας από το φετινό Πάσχα να κρατήσουν όλα τα θετικά και όχι τον περιορισμό στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά θετικά όταν είμαστε πραγματικά κοντά με την οικογένειά μας κι όχι λόγω εορτών, δώρων κλπ. Ας εκφραστούμε με λέξεις, κι όχι με εναγκαλισμούς και φιλιά. Πολλοί άνθρωποι συχνά δεν βρίσκουν λόγια να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Όμως τώρα ίσως βρουν…..

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here