Βοηθάμε τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη

Υπάρχουν φορές που δεν θέλεις να μιλήσεις σε κανέναν για ότι σε βασανίζει γιατί απλά δεν αντέχεις ν’ ακούσεις μια ακόμη συμβουλή. Προτιμάς ν’ αποφεύγεις τις παρέες και τα τηλεφωνήματα με φίλους γιατί δεν θέλεις να βρεθείς να απολογείσαι για άλλη μια φορά γιατί δεν έκανες το ένα ή το άλλο που σου πρότειναν όλοι εκείνοι που θέλουν το καλό σου. Λες κι εσύ δεν ξέρεις ποιό είναι αυτό το ένα και μοναδικό “καλό σου” αλλά εκείνοι το ξέρουν. Λες κι εσύ δεν βλέπεις την πραγματικότητα σου, όμως οι άλλοι την βλέπουν και μάλιστα σίγουρα πολύ καλύτερα από σένα.

Πόσες πραγματικότητες υπάρχουν;

Πολλές και διάφορες είναι η απάντηση κι ο καθένας από μας τις ερμηνεύει με το δικό του τρόπο. Μόνο που ο καθένας μας θεωρεί πως ο δικός του τρόπος είναι ο σωστός κι εκεί ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα στην επικοινωνία και τη συνεννόηση. Πολύ περισσότερο όταν επιμένουμε πως σίγουρα γνωρίζουμε εμείς καλύτερα ποιό είναι το καλό του άλλου. Όταν μιλάμε με τη βεβαιότητα ότι είμαστε σε θέση να καταλάβουμε καλύτερα και σοφότερα με ποιό τρόπο ακριβώς πρέπει να ζήσει ο άλλος τη ζωή του για να είναι καλά.

Αν και πολύ συχνά πίσω απ’ αυτές τις τάσεις υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον και νοιάξιμο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την εγωιστική πλευρά που βρίσκεται πίσω απ’ αυτή την επιμονή για να περάσει η άποψή μας τελικά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μορφή εγωισμού καλυμμένη με το μανδύα του αλτρουισμού. Η καλή πρόθεση πολλές φορές φορές κρύβει μια ιδιαίτερα ελεγκτική και ναρκισσιστική πλευρά του εαυτού που απλά επιθυμεί να επιβληθεί και να δικαιώσει το Εγώ.

Αξίζει να σκεφτεί κανείς πως στη ζωή δεν υπάρχει μόνο μία σωστή άποψη και μόνο ένας σωστός δρόμος. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που ίσως να μην τους γνωρίζω, να μην με εκφράζουν και να μην τους επέλεγα ποτέ αλλά αυτό αφορά μόνο εμένα και κανέναν άλλο. Ο καθένας έχει δικαίωμα να ζήσει τη ζωή που του ανήκει όπως κρίνει ο ίδιος, έχει δικαίωμα να κάνει τα δικά του λάθη και να βρει τα δικά του σωστά πατήματα. Είναι δικαίωμα ζωής, εφόσον βέβαια αναλαμβάνει και το κόστος, να πάρει τις δικές του αποφάσεις και να κάνει τις δικές του επιλογές, όσο λάθος κι αν τις βρίσκω εγώ. Ότι είναι σωστό και χρήσιμο για μένα δεν είναι οπωσδήποτε το ίδιο και για σένα και το αντίστροφο. Αυτό που βρίσκω εγώ κατάλληλο για μένα, για τη δική μου ζωή δεν ενδείκνυται πάντα και για τους άλλους.

Ο καθένας φτιάχνει τις δικές του διαδρομές στο χάρτη της ζωής του και κανείς άλλος  δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από τον ίδιο πως θα γίνει αυτή η χαρτογράφηση. Άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο΄ να χτίσει ο καθένας τη δική του μοναδική διαδρομή χαράσσοντας το μοναδικό του αποτύπωμα ζωής συμπεριλαμβανομένων όλων των διαδρομών με όσα αδιέξοδα, λάθη, στάσεις, σταθμούς και τέλματα επέλεξε ή του έτυχαν. Όταν μπορέσει να το αναγνωρίσει αυτό, έχει κερδίσει κάθε στιγμή της ζωής που του ανήκει.

https://psychologist-2111.business.site/?m=true

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here