Ο Γιώργος κοιτούσε την Μάγδα αποσβολωμένος. Η αλήθεια ήταν ότι στη μέχρι τώρα καριέρα του, είχε ακούσει παράξενες ή ακόμα και δύσκολες ιστορίες οικογενειών που τον έκαναν συχνά να αναρωτιέται από τι μπορεί να είναι φτιαγμένη η καρδιά των ανθρώπων. Σήμερα όμως, είχε πέσει από τα σύννεφα και δεν ήξερε πώς να αντιδράσει. Ο Τζόζεφ Πράις δεν τους είχε καλέσει στο σπίτι του για να τους αναθέσει μια σοβαρή υπόθεση, όπως είχε πει στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Μάγδα. Τους είχε στήσει μια έξυπνη παγίδα για να αφήσει την Ελένη Γαλάνη να διηγηθεί την πραγματική ιστορία της ζωής της · μόνο που η δικιά της πράξη είχε αφήσει πίσω της θύματα ζωής, την Μάγδα, την Ρούμπι και τον Τζόζεφ. Κοίταξε τον άνδρα που καθόταν με σκυμμένο το κεφάλι πίσω από το γραφείο του, ντυμένο με το ακριβό του κουστούμι και αυτό που έβλεπε ήταν μια ταλαιπωρημένη φιγούρα. Τι έφταιγε κι αυτός;

‘’Μάγδα’’ μουρμούρισε ο Γιώργος και της έπιασε το χέρι. Η κοπέλα ήταν σαν να έχει χάσει τη φωνή της. ‘’Πες κάτι’’.
‘’Πάμε να φύγουμε από εδώ, σε παρακαλώ’’.
‘’Περιμένετε’’ είπε η Ελένη, ‘’Μάγδα παιδί μου …’’.
‘’Μην τολμήσετε να πείτε άλλη φορά αυτή τη λέξη’’ φώναξε η Μάγδα νοιώθοντας τα σωθικά της να καίγονται.

Ο Γιώργος κοίταξε τον Τζόζεφ ο οποίος του έκανε νόημα να καθίσει στη θέση του και να μην κάνει καμία κίνηση.

‘’Θα μιλήσω, πρέπει να μιλήσω, να σε κάνω να καταλάβεις …’’ ξεκίνησε να λέει η Ελένη.
‘’Κυρία Γαλάνη …’’.
‘’Επιτέλους δώσε μου την ευκαιρία και κόψε αυτό τον αναθεματισμένο πληθυντικό, λες να μην καταλαβαίνω;’’

Η Μάγδα γέλασε ειρωνικά.

‘’Μήπως θα θέλατε να σας φωνάζω μαμά; Θα σας έκανε να βρείτε την χαμένη σας αξιοπρέπεια;’’ ρώτησε και τα ρουθούνια της ανοιγόκλειναν από οργή. ‘’Δεν έχετε καμία δικαιολογία, δεν με ενδιαφέρει αν θα σας πετούσε ο άνδρας σας στο δρόμο έτσι και μάθαινε την αλήθεια. Είσαστε μια μητέρα που άδραξε την ευκαιρία να πετάξει το παιδί της και να διαλέξει ένα άλλο για να μην χαλάσει τη βόλεψή της. Πόσο πιο κατάπτυστη μπορεί να γίνει μια γυναίκα’’.
‘’Δώσε μου μια ευκαιρία’’.
‘’Ευκαιρίες δίνουν όσοι θέλουν έστω και μέσα από έναν καυγά να λύσουν τις διαφορές τους. Εγώ μαζί σας δεν έχω να λύσω τίποτα’’ είπε και χωρίς να το σκεφθεί έβγαλε το μενταγιόν που φορούσε στο λαιμό της και της το πέταξε στα πόδια. ‘’Σκέφτομαι μόνο το πόσο παρακαλούσα να μυρίσω το άρωμα της μητέρας μου και αναρωτιόμουν πόσο άδικο ήταν να την χάσω την ημέρα που γεννήθηκα. Αγάπησα μια γυναίκα που πέθανε με τον πιο τραγικό τρόπο και στο όνομά της συγχώρησα όλα τα δεινά που μου έμελλε να ζήσω εξαιτίας σας. Μεγάλωσα νοιώθοντας ανεπιθύμητη μέσα σε μια οικογένεια με μια γιαγιά, που όλοι υποθέταμε ότι ήταν μισότρελη. Ήταν αδύνατον να φανταστούμε ότι εν μέρει είχε δίκιο. Δεν έφταιγε η ‘’μητέρα’’ μου αλλά σίγουρα δεν ήμουν παιδί του ‘’πατέρα’’ μου .

Γιατί πρέπει να τα ζήσω όλα αυτά; Δηλαδή ούτε η Αγνή είναι η αδελφή μου’’ είπε και τα μάτια της είχαν γεμίσει δάκρυα ‘’και τα δυο πιτσιρίκια της, δεν μου είναι τίποτα και με φωνάξατε εδώ για να μου πείτε ότι πρέπει να αρχίσω τη ζωή μου από την αρχή, να αναθεωρήσω τη σχέση μου με τους ανθρώπους που μεγάλωσα μαζί και πάνω απ’ όλα με τον εαυτό μου’’.
‘’Παιδί μου …’’.
‘’Κυρία Γαλάνη σας παρακαλώ’’ είπε ο Γιώργος  χωρίς να συνεχίσει την πρότασή του.
‘’Κύριε Πράις’’ ξεκίνησε να λέει η Μάγδα ‘’έχετε καταλάβει ότι και οι δύο μας, είμαστε θύματα της κυρίας Γαλάνη; ότι έχει παίξει στην πλάτη μας την πιο επικίνδυνη παρτίδα σκάκι;’’

Ο Τζόζεφ κούνησε το κεφάλι του καταφατικά χωρίς να ανοίξει το στόμα του να μιλήσει.

‘’Είσαστε ο μόνος που έχετε το δικαίωμα να μου απευθύνεται το λόγο και μέχρι στιγμή δεν έχετε πει ούτε μια λέξη’’.
‘’Δεν θα επιτρέψω να …’’ ξεκίνησε να λέει η Ελένη.
‘’Κυρία Γαλάνη δεν είσαστε σε θέση να μας εκφράσετε ούτε την πιο μικρή σας επιθυμία. Για εμένα δεν υπάρχετε όπως δεν υπήρξα κι εγώ τόσα χρόνια για εσάς και η θέση σας στη ζωή μου βρίσκεται εκεί, στο σκουπιδοτενεκέ, στο πουθενά’’.
‘’Μάγδα, ίσως με τον καιρό …’’.
‘’Πάμε να φύγουμε Γιώργο, την βλέπω και μου γυρνάει το στομάχι ανάποδα’’.
‘’Μισό λεπτό’’ είπε ο Τζόζεφ και όλοι πάγωσαν. ‘’Θα ήθελα να μιλήσουμε οι δυο μας Μάγδα αν φυσικά συμφωνείς’’.

Η κοπέλα τον κοίταξε στα μάτια. Ήταν ο μόνος που δεν έφταιγε, γύρισε και είπε στον Γιώργο ‘’αν θέλεις μπορείς να φύγεις, θα ήθελα να ακούσω τι έχει να μου πει ο κύριος Πράις αν δεν σε πειράζει’’.
‘’Ελένη άσε μας μόνους’’ είπε και περίμενε να αδειάσει το δωμάτιο.

Η πόρτα του γραφείου άνοιξε κι έκλεισε με τον χαρακτηριστικό κλικ που έκανε. Ο Τζόζεφ σηκώθηκε από τη θέση του και ζήτησε στη Μάγδα να έρθει να καθίσει απέναντί του στη δερμάτινη πολυθρόνα που μέχρι πριν από λίγο καθόταν η Ελένη. Η κοπέλα υπάκουσε.

‘’Θα ήθελες να μας φέρουν λίγο τσάι;’’ ρώτησε. Στην Μάγδα φάνηκε τόσο αστεία η ερώτηση του, που κόντεψε να βάλει τα γέλια. ‘’Θα μας τονώσει ξέρεις’’.
‘’Ναι βέβαια, παρακαλώ’’ απάντησε συνειδητοποιώντας την Αγγλική του καταγωγή.

Τον περιεργαζόταν όσο έδινε οδηγίες στην κυρία Φρόσω ‘’και σας παρακαλώ ρωτήστε τους φιλοξενούμενούς μας αν θα ήθελαν να πιουν κάτι’’ είπε από την ενδοεπικοινωνία.

‘’Μάγδα’’ ξεκίνησε να λέει ο Τζόζεφ κι άφησε να βγει ένα μακρόσυρτος αναστεναγμός από το στήθος του. ‘’Θα ήθελα να με αφήσεις να μιλήσω χωρίς να με διακόψεις’’.
‘’Φυσικά, εσείς κι εγώ είμαστε θύματα μιας ολόκληρης πλεκτάνης’’.
‘’Και δεν είμαστε μόνο εμείς’’.
‘’Εννοείτε και την Ρούμπι;’’
‘’Βεβαίως και την Ρούμπι αλλά και τον Γεράσιμο’’.
‘’Φαντάζεστε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή;’’
‘’Έχεις δίκιο’’ απάντησε και περίμενε μέχρι να έρθει η κυρία Φρόσω και να αφήσει τον δίσκο με το τσάι ανάμεσά τους.

‘’Δεν ξέρω πως το πίνεις’’ είπε χαμογελώντας ο Τζόζεφ.
‘’Σκέτο με λεμόνι παρακαλώ’’ απάντησε η κόρη του. ‘’Εσείς;’’
‘’Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο’’.
‘’Μάλιστα’’.
‘’Μάγδα, η ιστορία αυτή που ζούμε σήμερα χωρίζεται στα δυο’’.
‘’Δηλαδή;’’
‘’Ανακάλυψες ξαφνικά ότι έχεις δυο γονείς …’’
‘’Μην …’’
‘’Σε παρακάλεσα να μην με διακόψεις. Έχεις δυο γονείς και σήμερα η ζωή σου έφερε τα πάνω-κάτω. Είναι που είσαι καλό κορίτσι και δεν σκέφτηκες το πώς θα εκμεταλλευτείς όλη αυτή την κατάσταση’’.
‘’Τι εννοείτε;’’
‘’Πως θα βγάλεις χρήματα, ξέρεις θα μπορούσες να εκβιάσεις την Ελένη ή ακόμα κι εμένα’’.
‘’Θα της άξιζε της κυρίας Γαλάνη να τα χάσει όλα, εσείς όμως τι φταίτε;’’
‘’Υπάρχουν φορές που κανείς δεν φταίει’’ είπε ο Τζόζεφ.
‘’Δεν το πιστεύω ότι είπατε τέτοια κουβέντα!’’ φώναξε η Μάγδα, ‘’προσπαθείτε να δικαιολογήσετε αυτή τη γυναίκα που βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο; Τη γυναίκα που έστησε τη ζωή της πάνω στην ανοχή του Γεράσιμου και την άγνοια της Ρούμπι;’’
‘’Στο ορκίζομαι ότι δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω κανέναν. Καταλαβαίνω αυτό που θα καταλάβεις κι εσύ όταν φτάσεις στην ηλικία μου’’.
‘’Δηλαδή;’’
‘’Τα νιάτα είναι σκληρά και εμείς οι άνθρωποι, υπάρχουν φορές που κάνουμε πράξεις που δεν τις χωράει ο νους. Όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε τι έχει συμβεί, οι λέξεις μοιάζουν φτηνές’’.
‘’Κύριε Πράις υπάρχει και κάτι που λέγεται ηθική, για να μην μιλήσω για το μητρικό ένστικτο. Ούτε στο ζωικό βασίλειο δεν γίνονται τέτοια πράγματα. Ξέρετε τι θα καταλάβαινα; Αν μαζί με εμένα στο σπίτι έπαιρνε και την Ρούμπι, για να την γλιτώσει από τη φτώχια που έζησα και τα λεκτικά βασανιστήρια της μισότρελης γιαγιάς’’.
‘’Η μητέρα σου, είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στο όνομά σου, έτσι ώστε όταν ενηλικιωθείς να μπορέσεις να σπουδάσεις’’.
‘’Ορίστε;’’
‘’Δεν είχες ιδέα;’’
‘’Σας το ορκίζομαι πως όχι αλλά και πάλι όσα χρήματα κι αν μου άφησε αυτό δεν αλλάζει την πράξη της’’.
‘’Έχεις δίκιο αλλά δεν σε ξέχασε Μάγδα, ήσουν ο λόγος που δεν εκτιμούσε τον εαυτό της’’.
‘’Δεν την είδα να έπαθε δα και τίποτα! Αυτός που πέθανε ήταν ο Γεράσιμος, η Ελένη μας βγήκε κορακοζώητη, σαν την γιαγιά. Περίεργο το πώς καταφέρνουν και επιβιώνουν οι κακοί. Πάντα οι καλοί άνθρωποι φεύγουν πρώτοι, δεν νομίζετε;’’
‘’Τι σκοπεύεις να κάνεις;’’
‘’Με ποιο απ’ όλα γιατί τα έχω χαμένα’’.
‘’Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα, με τα χρήματα που σου άφησε η μητέρα σου, πως σκέφτεσαι να το χειριστείς;’’
‘’Θα μας πει σε ποια τράπεζα άνοιξε τον λογαριασμό και θα πάω να δω αν έχει μείνει τίποτα’’.
‘’Και μετά;’’
‘’Ξέρετε κάτι, θα βάλω την γιαγιά σε ένα ίδρυμα και θα σταματήσω να πληρώνω ενοίκιο για δυο σπίτια. Στην τελική ανάλυση αυτή η γυναίκα με μεγάλωσε, τρελή ή όχι εκείνη ήταν δίπλα μου. Η γιαγιά μαγείρευε και έπλενε τα ρούχα με τα χέρια της. Η κυρία Γαλάνη έκανε μόνο καταθέσεις και μοίραζε διαμάντια σαν να έπαιζε πεντόβολα με κουκούτσια από βερίκοκα’’ είπε και στράβωσε το στόμα της.
‘’Σε παρακαλώ μην πάρεις ακόμα οριστικές αποφάσεις, άσε να σου δείξει ο χρόνος σε ποια κατεύθυνση θα πας’’.
‘’Κύριε Πράις, είμαι πρακτικός άνθρωπος και σκέφτομαι τετράγωνα τώρα πια. Αν ο Γεράσιμος δεν είχε πεθάνει, ούτε εσείς δεν θα είχατε μάθει την αλήθεια. Αυτό το έχετε συνειδητοποιήσει;’’
‘’Που θέλεις να καταλήξεις;’’
‘’Υποθέτω ότι με την Ελένη είσαστε, πώς να το πω δεν ξέρω’’.
‘’Ζευγάρι, φίλοι;’’
‘’Κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Πείτε μου, όσο καιρό ζούσε ο άνδρας της είχατε επαφές, έστω κοινωνικές, ανταλλάσσετε επισκέψεις, σας είχε πει για την ύπαρξή μου;’’
‘’Όχι’’ απάντησε ο Τζόζεφ και σουφρώνοντας το στόμα του κοίταξε τα δάχτυλα των χεριών που χωρίς να το θέλει δενόταν κάθε τόσο κόμπο.
‘’Αν λοιπόν ο Γεράσιμος δεν είχε πεθάνει, κανείς από εμάς δεν θα μάθαινε την αλήθεια. Από το ένα αυτί μου μπαίνουν κι από το άλλο μου βγαίνουν αυτά που η Ελένη λέει. Έμαθα να ζω χωρίς γονείς και θα μου επιτρέψετε να αγαπάω εκείνη τη γυναίκα που μου είπαν ότι ήταν μητέρα μου. Στην τελική ανάλυση δεν κράτησε και δεν αντάλλαξε το παιδί της με κανένα άλλο. Χάθηκε η Ευγενία και πήρε μαζί της και τον Παντελή για να μην είναι μόνη. Η αδελφή μου η Αγνή μου έλεγε πάντα πόσο αγαπούσαν ο ένας τον άλλον. Ας είναι καλά εκεί που βρίσκονται κι ας ξεκουράζετε η ψυχή τους’’.
‘’Και με εμάς τι θα γίνει;’’ ρώτησε δειλά-δειλά ο Τζόζεφ.

Η Μάγδα κούνησε το κεφάλι της και ανασήκωσε τους ώμους της.

‘’Είσαστε ο πατέρας μου σωστά; Τι ρωτάω, μόνο η Ελένη μπορεί να είναι σίγουρη γι’ αυτό’’.
‘’Είμαι ο πατέρας σου και ήμουν σίγουρος ότι το παιδί που είχε φέρει στον κόσμο η Ελένη ήταν δικό μου και η ιστορία που θα σου πω δεν θα σου αρέσει καθόλου’’.
‘’Τι εννοείται;’’
‘’Μάγδα στην εποχή που ζήσαμε κι ερωτευθήκαμε με τη μητέρα σου, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που σήμερα θεωρείτε αυτονόητο. Αν ήταν ένα θεατρικό έργο που την υπόθεση την είχε γράψει ένας συγγραφέας σήμερα, θα είχε ως εξής: Η Ελένη θα είχε παντρευτεί τον Γεράσιμο χωρίς να νιώσει ποτέ της το συναίσθημα του έρωτα. Στην πορεία θα έμπαινε στη ζωή τους ένας κηπουρός και πριν καλά-καλά καταλάβουν τι γίνεται, ερωτεύονται και η Ελένη μένει έγκυος. Ο κηπουρός αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες του έρωτά του, παίρνει την Ελένη και φεύγουν να ζήσουν ευτυχισμένη σε μια άλλη γη. Μόνο που η ζωή δεν είναι θεατρικό έργο και δεν έχει πάντα το τέλος που εμείς επιθυμούμε’’.
‘’Που θέλετε να καταλήξετε;’’
‘’Είχα κι εγώ μερίδιο ευθύνης αλλά αυτό το λέω σήμερα και το παραδέχομαι σε εσένα. Αν ήμουν πραγματικός άνδρας δεν θα κρυβόμουν πίσω από το δάχτυλό μου, ούτε από τα χρήματα που μου έδωσε ο Γεράσιμος για να εξαφανισθώ. Θα του έλεγα την αλήθεια, θα διεκδικούσε την Ελένη και τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί. Όμως μια χαρά βολεύτηκα κι εγώ. Ήθελα να σταθώ μπροστά στην Ελένη και την κόρη μας, όχι ως κηπουρός αλλά ως ένας ευκατάστατος επιχειρηματίας και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφερα’’.
‘’Εσείς όμως δεν γνωρίζατε ότι με είχε ανταλλάξει με την Ρούμπι’’.
‘’Κι αυτό είναι ακριβώς το σημείο που με απαλλάσσει από κάθε ευθύνη στα μάτια σου, έτσι δεν είναι;’’
‘’Ναι’’.
‘’Άρα εμένα με αποδέχεσαι, ενώ την Ελένη όχι’’.
‘’Κύριε Πράις, αν αποδεχτώ την Ελένη θα πρέπει να πει στην Ρούμπι την αλήθεια κι εγώ επίσης στην οικογένειά μου, ποια οικογένεια δηλαδή την Αγνή εννοώ. Πόσους ανθρώπους ακόμα θα πληγώσουμε και τέλος πάντων ας ρωτήσουμε την ιδία αν έχει σκοπό να μιλήσει στην Ρούμπι και να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη της πράξης της’’.

Η Ελένη κοιτούσε έντρομη πότε τον Τζόζεφ και πότε την Μάγδα.

‘’Δεν αντέχω να το κάνω αυτό στην Ρούμπι, έχει μετρήσει αρκετές απώλειες στη ζωή της και ο γάμος της δεν περνάει την καλύτερή του φάση’’.
‘’Δηλαδή για να καταλάβω, θα είμαι η κόρη σας αλλά στα κρυφά, έτσι δεν είναι;’’
‘’Τουλάχιστον να δώσουμε ένα περιθώριο χρόνου’’ παρακαλούσε η Ελένη.
‘’Σε ποιόν κυρία Γαλάνη;’’
‘’Στην Ρούμπι’’.
‘’Μάλιστα’’ είπε η Μάγδα, ‘’εσείς κύριε Πράις τι λέτε;’’
‘’Είσαι η κόρη μου και θέλω να τακτοποιήσουμε το θέμα από νομικής πλευράς άμεσα’’ είπε ‘’φυσικά αν συμφωνείς κι εσύ Μάγδα’’.

Στο δωμάτιο η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη.

‘’Κύριε Πράις για να γίνει η αναγνώριση, θα πρέπει …’’ ξεκίνησε να λέει ο Γιώργος.
‘’Κύριε Αγγελόπουλε αυτά θα τα κουβεντιάσουμε οι δυο μας αργότερα γιατί θα πρέπει να μας ενημερώσει και η Μάγδα για το τι ακριβώς επιθυμεί. Δηλώνω όμως παρουσία όλων σας, ότι η κόρη μου θα είναι η μοναδική κληρονόμος της περιουσίας μου’’ είπε και γύρισε τρυφερά προς την Μάγδα ‘’ελπίζω να μου δώσεις την ευκαιρία να γίνω ο πατέρας σου. Δεν έχω σκοπό να σε πιέσω, αλλά από την άλλη, μην φανταστείς ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν θα ολοκληρωθεί. Είσαι η κόρη μου άσχετα με τις τελικές αποφάσεις που θα πάρεις’’ είπε και πιάνοντας τον Γιώργο από τον αγγόνα του πρότεινε να κατηφορίσουν προς το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία για ένα ποτό. ‘’Ας αφήσουμε την Μάγδα με την Ελένη να μιλήσουν μόνες’’ είπε κι έφυγαν.

‘’Δεν μπορώ αλλά και δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί σου’’ είπε η Μάγδα στην Ελένη. ‘’Όσες δικαιολογίες και να βρεις δεν είναι αρκετές για να σε συγχωρήσω και να σκεφθείς ότι ήμουν το παιδί ενός έρωτα. Παράνομου βέβαια και παράνομο θα μείνω’’.
‘’Μάγδα σε παρακαλώ’’.
‘’Εγώ σε παρακαλώ’’ είπε κι έκανε ένα βήμα προς τα πίσω σαν να την πλησίαζε κάτι σιχαμένο. ‘’Έχω κάνει μεγάλο κόπο για να φτάσω μέχρι εδώ και πάντα αναρωτιόμουν για την τύχη μου. Τελικά η γιαγιά μου είναι χίλιες φορές καλύτερη από εσένα κι ελπίζω η κόρη σου να έχει πάρε κάτι από το μεγαλείο της ψυχής της Ευγενίας και του Παντελή Νάκου’’.
‘’Ο χρόνος παιδί μου είναι μεγάλος γιατρός’’.
‘’Γιατρός είναι η κόρη σου και με αυτή θα μείνεις. Αλήθεια για πες μου, θα πεις τελικά στην Ρούμπι την αλήθεια;’’
‘’Δεν μπορώ Μάγδα, όχι ολόκληρη τουλάχιστον’’.
‘’Περιμένω να ακούσω τι σκέφτεσαι’’.
‘’Γεννηθήκατε την ίδια ημέρα, θα μπορούσα να της πω ότι ενώ γέννησα δυο παιδιά στο μαιευτήριο μου είπαν ότι το ένα πέθανε αλλά όλα αυτά τα χρόνια ούτε ο πατέρας της αλλά ούτε κι εγώ τους είχαμε πιστέψει και τελικά, μετά από τόσα χρόνια καταφέραμε και μάθαμε την αλήθεια’’.
‘’Η οποία ποια είναι;’’
‘’Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είσαι η δίδυμη αδελφή της’’.
‘’Σωστά, θα μοιάζουμε και τόσο πολύ υποθέτω. Ελένη Γαλάνη θέλω να σου πω κάτι’’ ξεκίνησε να λέει η Μάγδα και η καρδιά της Ελένης χτυπούσε δυνατά.
‘’Ό,τι θέλεις, πες μου ό,τι θέλεις κόρη μου’’.
‘’Μην τολμήσεις με κανέναν τρόπο να βρεθείς στο δρόμο μου, είσαι ό,τι πιο σιχαμένο αντίκρισα ποτέ στη ζωή μου’’ είπε, πήρε τα πράγματά της κι έφυγε τρέχοντας από το διαμέρισμα του Τζόζεφ Πράις.

***

Όταν ο Φίλιππος γύρισε στο σπίτι, βρήκε την Ρούμπι τυλιγμένη με μια κουβέρτα στον καναπέ. Η κοπέλα δεν του μίλησε μόνο τον κοίταξε κάτω από τις υγρές της βλεφαρίδες. Ήταν σίγουρος ότι είχε κλάψει πολύ.

‘’Πως είσαι;’’ τη ρώτησε και ασυναίσθητα της άγγιξε το κούτελο. ‘’Επαγγελματική διαστροφή’’ είπε κι έκατσε δίπλα της. ‘’Ήμουν με τον Νικήτα, πήγαμε για ένα ποτό’’.
‘’Υπέθεσα ότι θα ήθελες να μείνεις μόνος’’.
‘’Όχι Ρούμπι, ήθελα κάποιον να μου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο Δαμιανός, εσύ, το παιδί, ο γάμος μας και τα κρυμμένα μυστικά γύριζαν στο κεφάλι μου. Ο Νικήτας γνώριζε την κατάσταση από πρώτο χέρι, η γνώμη του, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή,  ήταν κάτι που είχα ανάγκη’’.
‘’Και που κατέληξες;’’

Ο Φίλιππος σηκώθηκε από τον καναπέ και περπάτησε με τα χέρια στις τσέπες του παντελονιού του.

‘’Περισσότερο απ’ όλα μου έχει στοιχίσει το γεγονός της ότι δεν μου είπες από την αρχή την αλήθεια. Μισώ τα μυστικά Ρούμπι και δεν θα σε χαλάλιζα’’.

Η κοπέλα κούνησε καταφατικά το κεφάλι της.

‘’Υποθέτω ότι θα θέλεις να χωρίσουμε τώρα πια’’ είπε χωρίς να σηκώσει το κεφάλι της.
‘’Είναι μεγάλη κουβέντα το διαζύγιο Ρούμπι, ειδικά όταν σε έναν γάμο υπάρχου συναισθήματα κι εγώ ακόμα σε αγαπώ. Εσύ;’’

Η ερώτηση του Φίλιππου έκανε την Ρούμπι να κλαίει με λυγμούς.

‘’Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω αλλά πάντα φοβόμουν να μην σε χάσω. Ήταν η επιθυμία σου τόσο μεγάλη να αποκτήσουμε πολλά παιδιά που δεν ήθελα να παραδεχθώ ότι οι γνώσεις μου στην ιατρική δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη ζημιά που έχω κάνει στο σώμα μου’’.
‘’Μου εξήγησε ο Νικήτας με κάθε λεπτομέρεια τι συμβαίνει’’.
‘’Και θέλεις ακόμα να είμαστε μαζί μετά από αυτό;’’
‘’Ρούμπι, η αλήθεια είναι ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μου. Ψέματα δεν μου είπες αλλά δεν μου είπες και την αλήθεια. Με άφησες να βασανίζομαι μέσα στη μισή αλήθεια. Να κάνω εξετάσεις στα κρυφά για να δω αν έχω εγώ το πρόβλημα κι αυτό είναι ένα κομμάτι που με κάνει και θυμώνω μαζί σου’’.
‘’Δεν μπορώ να σου εξηγήσω ούτε πόσο σε αγαπάω, ούτε πόσο κακό μου έχει κάνει ο Δαμιανός αλλά ούτε φτάνει μια συγγνώμη για να ξεπεραστεί η δίνη που μας έβαλα από δικιά μου ανασφάλεια. Αν θέλεις να φύγεις θα το καταλάβω. Φταίω Φίλιππε και το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αυτά που ονειρεύτηκες, με κάποιο τρόπο δικαιούσαι να τα κάνεις πραγματικότητα’’.
‘’Σκέφτηκα να πάρω άδεια και να λείψω μερικές ημέρες, να φύγω για λίγο στο εξωτερικό, να ξεχαστώ αλλά …’’.
‘’Αλλά τι;’’
‘’Τι νόημα έχουν όλα αυτά χωρίς εσένα Ρούμπι;’’
‘’Τι θέλεις να πεις;’’
‘’Οι καλύτερες στιγμές της ζωής μου ήταν όλες μαζί σου. Δεν έχω τη δύναμη να σε αφήσω αλλά δεν παύω να είμαι βαθιά θυμωμένος’’.
‘’Αυτό όμως που καίει περισσότερο απ’ όλα είναι ότι μάλλον δεν θα μπορέσεις να κρατήσεις το δικό σου παιδί στα χέρια σου όσο παραμένεις μαζί μου’’.
‘’Όπως λένε και όλοι οι σοφοί, κανένας άνδρας δεν είναι σίγουρος για το παιδί του. Μόνο η γυναίκα ξέρει’’.
‘’Τι θέλεις να πεις;’’ ρώτησε μπερδεμένη η Ρούμπι.
‘’Μου έλεγε ο Νικήτας, για γυναίκες που έχουν παρουσιάσει στο σύζυγό τους παιδιά που έχουν συλλάβει με τον εραστή τους, ή ακόμα χειρότερα γυναίκες που ενώ είναι ήδη σε ενδιαφέρουσα, βρίσκουν άλλο θύμα και παντρεύονται’’.
‘’Η αλήθεια είναι ότι στη δική μας ειδικότητα αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο, δυστυχώς’’.
‘’Όταν μου εξιστορούσε αυτά τα περιστατικά, σκεφτόμουν πόσοι περήφανοι πατέρες έχουν κεράσει συγγενείς και φίλους για το παιδί που γέννησε η γυναίκα τους. Καρπός του έρωτά της με άλλον άνδρα κι αυτοί δεν έχουν ιδέα’’.
‘’Και τι θέλεις να πεις με αυτό;’’
‘’Ότι σε αυτή τη ζωή όλα είναι πιθανά’’.
‘’Φίλιππε δεν καταλαβαίνω’’.
‘’Τα έχεις κάνει σαλάτα Ρούμπι και κανονικά δεν ξέρω αν θέλω να δώσω τόπο στην οργή ή να το βάλω στα πόδια’’.
‘’Από εμένα έχεις όσο χρόνο χρειάζεσαι, δικό μου το λάθος και δεν έχω να σε χρεώσω με τίποτα’’.
‘’Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά’’.
‘’Δηλαδή;’’
‘’Τι καλύτερο από το να γίνεις γονιός όχι κατά τύχη αλλά από επιλογή κι εμείς Ρούμπι μπορεί ίσως να μην καταφέρουμε να κάνουμε το δικό μας παιδί αλλά ο Νικήτας έχει δίκιο, μπορούμε να υιοθετήσουμε όσα θέλουμε’’.
‘’Το λες σοβαρά;’’
‘’Είναι μια σοβαρή προοπτική. Έλα, ας μην γελιόμαστε, γιατροί είμαστε και οι δυο, το παιδί θα πάρει τη  μυρωδιά μας κι εμείς τη δικιά του μόνο αν το κρατήσουμε στην αγκαλιά μας’’.
‘’Φίλιππε …’’ ούρλιαξε ευτυχισμένη η Ρούμπι.
‘’Δεν θέλω να φύγω μακριά σου, είσαι για εμένα το πολύτιμο κομμάτι της καρδιάς μου’’ είπε και την έκλεισε μέσα στα μπράτσα του. ‘’Ας κοιμηθούμε καρδιά μου, είναι αργά’’ της είπε και η Ρούμπι δεν σάλεψε ανάμεσα στα χέρια του.
‘’Σε παρακαλώ, ας κανονίσουμε να φύγουμε ένα μεγάλο ταξίδι οι δύο μας. Είχαμε πάντα την ιατρική μπροστά μας ως προτεραιότητα κι αφήσαμε πίσω τον γάμο και τη σχέση μας. Ας κάνουμε κάτι τρελό και διασκεδαστικό, θέλεις να πάρουμε το αυτοκίνητο και να ταξιδέψουμε όλη την Ευρώπη;’’
‘’Μμμμμ’’ ακούστηκε από το λαρύγγι του Φίλιππου. Κοιμόταν ήδη στην αγκαλιά της με το στόμα ανοιχτό.

***

Ο Τζόζεφ Πράις είχε οδηγήσει τη Μάγδα στο σπίτι που είχε αγοράσει για να ζήσει εκεί με την Ελένη.

‘’Γιατί δεν το έφτιαξες;’’ τον ρώτησε η κόρη του.
‘’Το είχα αγοράσει για να κάνω πρόταση γάμου στην Ελένη αλλά τα σχέδιά μου έχουν ήδη αλλάξει’’.
‘’Τι εννοείς;’’ τον ρώτησε καθώς έβαζε το κεφάλι της μέσα από την ξύλινη πόρτα. ‘’Να μπω ή θα μου έρθει κανένα κεραμίδι στο κεφάλι;’’
‘’Θα ακουστεί εκβιαστικό αλλά δεν είναι έτσι’’.
‘’Τι εννοείς Τζόζεφ;’’
‘’Δεν μπορείς να με φωνάζεις πατέρα τουλάχιστον;’’
‘’Όχι ακόμα, μπορεί κάποτε, μπορεί και ποτέ. Θα δούμε’’.
‘’Κοίτα, η Ελένη έχει κάνει ένα σωρό από λάθη’’.
‘’Όχι δεν τα λες σωστά. Η Ελένη είναι λάθος και που γεννήθηκε. Εκείνη έπρεπε να έχει φύγει κι όχι ο Γεράσιμος’’.
‘’Δεν το εννοείς να υποθέσω’’ είπε αυστηρά ο Τζόζεφ.
‘’Δεν το εννοώ αλλά … τέλος πάντων. Για πες τι ήθελες και σε διέκοψα’’.
‘’Θα ήθελα να της δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία’’.
‘’Δεν μπορώ και δεν θέλω’’.
‘’Μάγδα άκουσέ με …’’.
‘’Όχι Τζόζεφ, εσύ θα με ακούσεις. Αν θέλεις να ζήσεις με την Ελένη είναι δικαίωμά σου. Θα ήταν πολύ εγωιστικό εκ μέρους μου να επιβάλω τη θέλησή μου. Ποια θέλησή μου δηλαδή …’’.
‘’Αν είναι κάτι που δεν θέλεις, εγώ …’’.
‘’Με αφήνει παγερά αδιάφορη. Δεν θέλω να σε πληγώσω, εσύ δεν φταις αλλά ούτε κι εγώ και να σου πω κάτι; κάτσε κάτω τώρα να ακούσεις και τις δικές μου σκέψεις. Με την Ελένη δεν θέλω πάρε-δώσε. Δεν ξέρω τι θα μου ξημερωθεί στο μέλλον αλλά για την ώρα θέλω να με αφήσετε ήσυχη. Αυτό το σπίτι το αγόρασες για να ζήσετε μαζί, να το κάνεις μην καθυστερείς’’.
‘’Σοβαρολογείς;’’
‘’Ναι, εσείς οι δυο κάποτε αγαπηθήκατε και καταφέρατε να συγχωρήσετε ο ένας τον άλλον. Πώς να στο πω, μιλάτε την ίδια γλώσσα και η καρδιά σας χτυπάει στον ίδιο ρυθμό. Μην καθυστερείς άλλο Τζόζεφ με την δικαιολογία ότι η κόρη σου δεν θέλει τη μητέρα της’’.
‘’Είναι η πρώτη φορά που παραδέχεσαι εμένα και την Ελένη για γονείς σου’’.
‘’Μην παίρνεις φόρα. Είσαι ένας καλός άνθρωπος, ξεκίνησες μόνος σου από το πουθενά και να τώρα που έχεις φτάσεις. Εγώ κρίνω την Ελένη με άλλα κριτήρια αλλά εσένα σε νοιάζομαι πραγματικά και θα ήμουν πιο ήρεμη αν σε έβλεπα ευτυχισμένο’’.
‘’Τι προσπαθείς να μου πεις;’’
‘’Να την παντρευτείς Τζόζεφ και να φτιάξετε το σπίτι σας όπως εσείς το ονειρεύεστε’’.
‘’Και με εσένα τι θα γίνει;’’
‘’Εγώ έχω τον Γιώργο’’.
‘’Ε όχι δα! Είμαι ο πατέρας σου και δεν πρόκειται να κάνω πίσω σε αυτό, δηλαδή τι μου λες, να παντρευτώ με την Ελένη και η Ρούμπι να αλωνίζει σπίτι μας αγνοώντας την ύπαρξή σου;’’
‘’Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τα ψέματα της Ελένης’’.
‘’Θα συμφωνήσω μαζί σου’’.
‘’Δεν θέλω τίποτα από την περιουσία του Γεράσιμου, ειλικρινά κάθε τι που έχει η Ελένη πρέπει να περάσει στην Ρούμπι. Αυτή αγάπησε αυτός ο άνθρωπος, αυτή ήταν η κόρη του. Ούτε από εσένα χρειάζομαι λεφτά. Μου φτάνουν αυτά που έδωσε τότε η Ελένη και η γιαγιά έχει τακτοποιηθεί στο ίδρυμα. Μεγάλο το ξελάφρωμα, δεν μπορείς να φανταστείς. Είναι και η Αγνή πιο ήρεμή έτσι, πάει και την βλέπει σχεδόν καθημερινά, είναι κοντά της ξέρεις’’.
‘’Μάγδα τι θα κάνουμε;’’
‘’Θα παντρευτείς την Ελένη και θα φτιάξετε το σπίτι σας όπως το ονειρευτήκατε κι εσύ θα ξέρεις ότι είμαι η κόρη σου και ως κόρη σου έχω αρχίσει να νοιώθω’’ είπε χαμογελώντας. ‘’Πρώτη φορά στο λέω αλλά έτσι νιώθω’’.
‘’Με κάνεις τόσο χαρούμενο’’ της είπε και την έσφιξε στην αγκαλιά του.
‘’Τζόζεφ, μπαμπά ήθελα να πω άκου, θα αφήσουμε τη ζωή να μας οδηγήσει στη Ρούμπι’’.
‘’Δηλαδή;’’
‘’Αν με την Ρούμπι δεν καταφέρουμε να γίνουμε οικογένεια, τότε δεν μπορώ να δεχτώ στη ζωή μου την Ελένη’’.
‘’Και πως θα το πετύχουμε αυτό;’’
‘’Μόνο η Ελένη μπορεί να της μιλήσει και να της πει την αλήθεια’’.
‘’Θα είναι σκληρό για την Ρούμπι’’.
‘’Η αλήθεια απελευθερώνει πατέρα και ας πονάει στην αρχή’’ είπε και κοίταξε τον καμένο από τον ήλιο κήπο. ‘’Μην ξεχνάς ότι καμία από τις δυο δεν φταίμε, πιόνια της Ελένης είμαστε και σίγουρα για την Ρούμπι θα είναι δύσκολο να αποδεχθεί την αλήθεια αλλά δεν είναι η μόνη που βρέθηκε σε αυτή τη θέση’’.

Η Μάγδα ακολούθησε το φως και πήγε στο παράθυρο που έβλεπε στην πίσω πλευρά του σπιτιού.

‘’Εδώ που κοιτάς, θα φτιάχναμε με την μητέρα σου έναν κήπο. Θα ήταν γεμάτος από ρόδα και θα καθόμαστε κάτω από το φεγγάρι να απολαμβάνουμε το άρωμά τους, όπως τότε’’ είπε ο Τζόζεφ και η φωνή του έδειχνε ότι ταξιδεύει στο παρελθόν.

‘’Να το κάνετε πατέρα και όπως θα ανθίσουν τα ρόδα έτσι θα ανθίσουμε κι εμείς, όταν κλείσουμε τις πληγές μας’’ είπε η Μάγδα και τύλιξε και τα δυο της χέρια γύρω από τη μέση του. Τώρα ήταν κι εκείνη κόρη ενός άντρα για τον οποίο ένιωθε υπερήφανη. Ανάπνευσε βαθιά, μόλις είχε αρχίσει να νιώθει τις ρίζες της να απλώνονται και το κορμί της να ψηλώνει. ‘’Νομίζω ότι έχω αρχίσει να σε αγαπάω Τζόζεφ Πράις’’ του είπε και τον έσφιξε όπως μόνο μια κόρη ξέρει.

Τ Ε Λ Ο Σ

Ζάκυνθος, καλοκαίρι, διακοπές! Κάντε την κράτησή σας τώρα

Για να μας ακολουθήσετε στο Viber,
πατήστε στο σύνδεσμο
agnostoi.gr

 

«Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας και είναι βασισμένο στο βιβλίο ”Το Ψέμα” της Αϊλίν Γκούτζ. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Καλησπέρα σας, αύριο 30 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει καινούργιο διήγημα. Η Εριέττα και η Αναλία σας περιμένουν για να διηγηθούν την ιστορία τους. Σας ευχαριστώ πολύ πολύ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here