Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2018 όταν η δεκαπεντάχρονη Σουηδή Greta Thunberg (με σύνδρομο Asperger’s όπως λέει και η ίδια) άρχισε να διαμαρτύρεται επίμονα έξω από το κοινοβούλιο της χώρας της. Κρατώντας πάντα μία ταμπέλα που έλεγε «Απεργία για το κλίμα» διαδήλωνε μόνη της. Και όταν το σχολείο ξεκίνησε, κάθε Παρασκευή έφευγε και πήγαινε στην βουλή να συνεχίσει τη διαμαρτυρία.

Μετά άρχιζε σιγά σιγά να μαζεύεται κόσμος και δεν άργησε να ξεσηκώσει το τεράστιο κίνημα Fridays For Future ή FFF. Σημαίνει Παρασκευές για το μέλλον. Κάθε Παρασκευή, παιδιά από όλο τον κόσμο αφήνουν τις τελευταίες ώρες σχολείου και διαμαρτύρονται για το περιβάλλον.
Η «Επίμονη Γκρέτα», όπως την έχουν ονομάσει, 17 ετών πλέον, αποφάσισε να σταματήσει το σχολείο για ένα χρόνο για να κάνει ακτιβισμό. Πήγε στην Αμερική με ένα ιστιοπλοϊκό, για να μην προκαλέσει ρύπους παίρνοντας μέρος σε διαδηλώσεις. Μέχρι που την σταμάτησε ο κορονοιός…Τώρα οι διαδηλώσεις γίνονται online.

Ο ”κορονοποιός”, όπως τον λέει ο παππούς μου, έχει ωφελήσει πολύ το περιβάλλον. Όχι πτήσεις με αεροπλάνα, όχι υπερκατανάλωση, όχι αμάξια, όχι καυσαέριο. Τα πουλιά κελαηδούν στις πόλεις, τα κανάλια της Βενετίας καθάρισαν και τα δελφίνια κάνουν πάρτι.
Το κίνημα ήρθε και στην Ελλάδα αργοπορημένα και κουτσά. Δύσκολα συνεννοούμαστε μεταξύ μας και δεν υπάρχει πολλή συμμετοχή, σε σύγκριση με άλλες χώρες φυσικά. Μα τι να πω; Από το τίποτα καλό και αυτό, αφού, έτσι και αλλιώς, δεν φημιζόμαστε για την οικολογική μας συνείδηση.

Καλό θα ήταν βέβαια να αρχίσουμε σιγά σιγά από την προσωπική και ταπεινή μου άποψη. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως δεν μας μένει πολύς χρόνος πριν λιώσουν οι πάγοι, πλημμυρίσουν οι πόλεις μας και γίνουμε αμφίβια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here