Όχι, μία τόση δα λεξούλα που τις περισσότερες φορές μας δημιουργεί  πανικό. Δεν προσπαθούμε καν, από το φόβο μήπως κάποιος “μας πει όχι”. Της χρεώνουμε αγένεια. Τη ζωγραφίζουμε με χρώμα μαύρο, τη φανταζόμαστε σαν συρματόπλεγμα και την ακούμε σαν απόρριψη.

Λάθος. Είναι το κλειδί της προσωπικής μας ευτυχίας. Είναι το διαβατήριό μας προς την ελευθερία και το δικαίωμά μας στο οξυγόνο. Το όχι δηλώνει ειλικρίνεια. Θέτει όρια και δηλώνει ευθύτητα. Μας κάνει να είμαστε εντάξει απέναντι στον εαυτό μας και τους υπόλοιπους. Πείτε όσα όχι θέλετε. Στους γονείς σας, στα αδέλφια σας, στους συντρόφους σας, στα παιδιά σας, στους φίλους σας αλλά και στον εργασιακό σας χώρο. Μοιραστείτε τα με αγάπη και όχι κατσούφικα. Πείτε τα εγκαίρως διαφορετικά όταν το “ναι” σας ανακαλύψουν ότι ήταν “όχι” θα σας κατηγορήσουν για ψεύτες, για αναξιόπιστους και θα έχουν δίκιο. Βλέπετε όταν αφαιρούμε το όχι από το λεξιλόγιό μας, η ίδια η λέξη μας τιμωρεί. Γινόμαστε θύματα και πέφτουμε βορά στα χέρια του κάθε επιτήδειου, ακόμα κι αν αυτός είναι ο ίδιος μας ο γονιός που εντέχνως μας τροφοδοτεί με τύψεις ή το ίδιο μας το παιδί γιατί έτσι το εκπαιδεύσαμε. Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι είμαστε σαν του λεκέδες, όσο βρίσκουμε ύφασμα απλωνόμαστε.

Αγαπήστε τη λέξη όχι και δώστε της τη θέση που της αξίζει στη ζωή σας. Μπορεί να είναι μικρή αλλά σίγουρα είναι μαγική.

Όχι, γιατί δεν σε φοβάμαι.

Όχι, γιατί έχω όρια.

Όχι, γιατί με εκτιμώ.

Όχι, γιατί με αγαπώ.

Όχι, γιατί με σέβομαι.

Όχι, γιατί έχω τους δικούς μου στόχους.

Όχι, γιατί έχω τις δικές μου φιλοδοξίες

Όχι, γιατί είμαι ένα πλάσμα ελεύθερο.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σου έχω ξαναγράψει με το ερώτημα γιατί οι ιστορίες σου δεν εμπλουτίζονται και να γίνουν βιβλίο….Όπως και να έχει με ικανοποιεί έστω και η ηλεκτρονική ανάγνωσή τους…Μου αρέσει ο τρόπος, που αφηγείσαι….Επίσης, δε θυμάμαι αν στο είχα γράψει, μου αρέσει το όνομά σου. Να είσαι καλά, να περνάς ευχάριστα και να σου έρχονται όλα βολικά….

    • Πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ για το σχόλιο και την κριτική. Γιατί δεν εμπλουτίζονται και δεν γίνονται βιβλίο; Είναι η επόμενη σκέψη. Όλα ξεκίνησαν από ένα πείραμα το οποίο δείχνει να πηγαίνει καλά. Βλέπετε δεν είμαι συγγραφέας! Τώρα σχετικά με το όνομά μου, αυτό ήταν επιλογή της μητέρας μου. Χαίρομαι όσο δεν φαντάζεστε για όλα αυτά που μου γράφετε και εύχομαι κι εγώ να περνάμε όλοι καλά. Γιατί από ευτυχισμένους ανθρώπους δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Καλό σας βράδυ 🙂

Comments are closed.